Legtöbbünk a parajt vagy a sóskát csak hagyományos főzelék formájában ismeri és eszi – ha egyáltalán megeszi. Ha nyersen kínáljuk, ráadásul barackkal vagy banánnal, minimum egy furcsa nézés kijár. Pedig százból kilencvennyolc embernek garantáltan ízlik!

Nyakunkon a húsvét, egykettőre majális, aztán pünkösd, és a várva várt, ám rettegett bikiniszezon. De nem csupán a télen felszedett plusz kilókkal gyűlik meg a bajunk! A téli-kora tavaszi időszakban bizony óhatatlanul jóval kevesebb friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ami az ásványianyag- és vitaminellátottságunkra is rányomja a bélyegét. Ezek a hiányok többféleképpen jelentkezhetnek: a közismert tavaszi fáradság, petyhüdt bőr, fakó haj, töredezett körmök, gyulladt fogíny, bélrenyheség, illetve egyéb emésztési problémák, általános rossz közérzet stb. lehetnek a tünetei. Ezért nincs mese, el kell kezdenünk szervezetünk renoválását. Erre pedig az egyik legalkalmasabb és legélvezetesebb megoldás nem egyéb, mint a zöld turmix!

Gyümölcs + zöld levél = zöld ital

Egyre szélesebb körben elfogadott, hogy a két legfontosabb táplálékféleségünk a gyümölcs és a zöld leveles zöldség. A gyümölcsök magas természetes cukortartalmukkal (mely véletlenül sem keverendő össze a répa- vagy nádcukorral, illetve egyéb kivonatokkal), vízben duzzadó rostjaikkal, vitamintartalmukkal és magas víztartalmukkal tarolnak.

A zöld leveles zöldségek adu ásza a klorofill, amelynek a molekulaszerkezete gyakorlatilag megegyezik a hemoglobinéval, továbbá magas a szerves ásványianyag- és az aminosav-tartalmuk. Az aminosavak a fehérjék alkotóelemei, ilyetén módon a zöld levélzöldségek kalóriaszázalékban kifejezett fehérjetartalma rendkívül magas, akár a 30-40%-ot is elérheti, ráadásul szervezetünknek nem kell a fehérjék lebontásával bajlódnia, hiszen kész aminosav-láncokat viszünk be a zöld levelekkel. A nyers zöldek előnye továbbá a főttekkel szemben, hogy nem sérül a molekulák szerkezete, és a sokat rettegett oxálsav kelátkötésben marad, így nem gátolja az ásványi anyagok felszívódását.

Viszont két probléma akad a zöld levelű zöldségekkel. Az egyik a vízben oldhatatlan és nem, vagy csak rosszul emészthető rostjaik, melyek elzárják előlünk a fent említett fontos tápanyagokat. Ezen könnyen segíthetünk, ha segítségül hívjuk a sokoldalú konyhai eszközt, a turmixgépet. A másik pedig nagyon erőteljes ízük, ezért önmagukban nem túl ideálisak. Ha azonban gyümölcsökkel keverjük, kiteljesedik a gasztronómiai élmény és az élettani követelményeket is kielégítik.

Hogyan érdemes összeállítani az alapanyagokat?

– a zöldségek

A jó turmix elkészítéséhez több szempontot kell figyelembe vennünk, ám ezek nem okoznak nehézséget, ha tisztában vagyunk velük. Először is, a zöld turmix legfontosabb alapanyaga a zöld leveles zöldség. A leveles zöldségek lehetnek a megszokottak, pl. sóska, paraj, mángold és a különféle saláták. Ezek közös jellemzői, hogy lágy rostúak (szár nélkül, persze), és könnyebben elbánik velük az egyszerűbb turmixgép is. Ha a fodros kel, vagy a leveles kel kékbe hajló sötétzöld leveleit kívánjuk felhasználni, akkor egyrészt erősebb teljesítményű gépre van szükségünk (minimum 700 W-osra), másrészt jól tesszük, ha kivágjuk a fő erüket, melyek különben élvezhetetlenné tehetik a turmixot.

A hagyományos zöldségeken kívül ott vannak a többi zöldségfélék levélrészei, melyeket általában kidobásra ítélünk. Ilyen például a sárgarépa, a cékla, a retek és a karalábé zöldje. Ezekkel vigyázzunk, hogy megbízható forrásból származzanak, a legjobb, ha ökológiai termesztésű zöldségekből szerezzük be. A kerti növények harmadik csoportját a zöld fűszernövények, illetve az erős ízű saláták alkotják: menta, kapor, bazsalikom, zöldpetrezselyem, zeller, rukkola stb. Ezeket intenzívebb ízük miatt inkább csak kisebb mennyiségben, a semleges ízű zöldek mellett javasolt beletenni a turmixba. Azért vannak kivételek is, pl. egy ananászos menta- vagy egy őszibarackos bazsalikomturmix kifejezetten kellemes meglepetés. Végül, de nem utolsósorban, rendelkezésünkre állnak a különböző vadon termő növények: disznóparéj, libatop, csalán, tyúkhúr, vagy a papsajtmályva levelei. Ügyeljünk, hogy a levegőszennyezésnek kevésbé kitett helyekről gyűjtsük csak őket!

– a gyümölcsök

Másodszor, itt vannak a gyümölcsök. Szerencsére egész évben változatos alapanyagokból válogathatunk, melyek lehetnek hazaiak, illetve déligyümölcsök. A nyári-őszi szezonban, amikor bőséges a helyi választék, teljesen felesleges a déligyümölcsöket igénybe venni, míg a téli-tavaszi időszakban gyakorlatilag elkerülhetetlen, hacsak nem akarunk vízkereszttől pünkösdig kizárólag almát használni erre a célra. Az alma óriási előnye viszont, hogy egész évben rendelkezésre áll, sokféle ízű fajtája létezik, és bármely más gyümölccsel harmonikusan kombinálható. Például egy mangós zöld turmixba is tehetünk a mangó mellé 2-3 kisebb vagy közepes almát – a mangó íze érezhető lesz, ezen kívül pénztárcakímélő módszer is –, ami nem elhanyagolható szempont.

Ki kell térni még a banánra is, melytől sokan tartanak, mondván, hogy hizlal. Valóban ez a helyzet, ha mellé még eszünk egy-két krémest és dupla adag pacalpörköltet tojásos nokedlivel, ám ha étrendünk gerincét gyümölcsök és zöldségek alkotják, nem kell ilyesmitől tartanunk. Banánból legjobb az enyhén barna pöttyös héjú, ebből egy darab is sokkal krémesebbé és teltebbé teszi a turmixot. Főleg a zöld turmixokkal ismerkedőknél fontos, hogy kerüljön belőle a turmixkehelybe.

Harmadszor pedig, fontos a keverhető alapanyagok száma. Általában elmondhatjuk, hogy minél kevesebb, annál jobb. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy maximum kétféle zöldet, és háromféle gyümölcsöt használjunk egy turmix elkészítéséhez. Természetesen ez nem ökölszabály, ha kedvünk tartja, ennél összetettebb költeményeket is keverhetünk alkalomadtán.

A technika

Amire szükségünk lesz, az egy erős, legalább 500 W-os turmixgép (600-750 W-os még jobb), érett idénygyümölcsök és zöld leveles zöldségek. Ha többféle gyümölcsöt használunk, akkor felkockázva előbb a lédúsabbat, majd a keményebbet tesszük a kehelybe. Egy kevés tiszta vizet ráöntünk, és összeturmixoljuk. Azután a felaprított zöld leveleket beleszórjuk, és további víz hozzáadásával simára turmixoljuk. Minél erősebb a turmixgép, annál simább, egyneműbb állagú italt kapunk.

+1 recept: Sóskás körteturmix

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg édes, puha körte, szár nélkül, de magházzal együtt kockákra vágva, 25-30 dkg sóska, leszárazva és finomra aprítva, 4 citromfűlevél

A körte felét a sóskával és egy kevés vízzel turmixgépbe töltjük, és simára turmixoljuk, majd 4 pohárba öntjük. A maradék körtét csak egy kevés vízzel sűrű-simára turmixoljuk, és a zöld italra óvatosan ráöntjük. Így mutatósabb, de mielőtt megisszuk, ajánlatos lazán összekeverni, mivel a zöld rétegnek ebben a koncentrációban meglehetősen markáns íze van. Citromfű-levelekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

1 liternyi mennyiség kb. 1 főétkezést vált ki, ennek megfelelően fogyasszuk!

Forrás: Ízek és Érzések recept- és gasztro-életmód magazin

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ