Régen a nagy családokban mindig volt egy nagy tiszteletben álló idősebb hölgy, akihez mindig mentek a fiatal asszonyok, lányok tanácsért, útbaigazításért. Az idősebb hölgy bölcs, megfontolt és hiteles tanácsokat adott, irányt mutatott, melyeket megfogadva, a maguk ízére formálva használták a fiatalok, akikből idővel nagy tiszteletben álló idősebb hölgyek lettek. Ez az élet egészséges körforgása. És mi van most?

 

A nő egyik fő feladata lenne irányt mutatni párjának, gyermekeinek. Irányt és példát mutatni. Gyermekeinknek a legjobb tanárokat próbáljuk megszerezni, különórákra járatjuk a tudás megszerzéséért, világot láttatunk velünk. Ott az internet, a televízió a minél szélesebb ismeretek megszerzésére, de élni ki tanítja gyermekeinket? Egyetlen egy példa van előttük: amit tőlünk látnak.

 

Egy kisgyerek 3 éves koráig mindent megtanul a szüleitől. Hogyan kell szeretni, veszekedni, mitől kell félni és mitől nem, hogyan kell kérni, akarni, még a hisztit is a szülőktől, tőlünk tanulja. 7 éves koráig lehet korrigálni, de az alap már bele íródott.

 

Sajnos a családok széthullnak, hiszen már rég nincsenek azok a nagy tiszteletben álló idősebb hölgyek, akik türelemre, bölcsességre intik az asszonyt, akik orrára koppintanak, ha elfelejt nő lenni az ember lánya. Nincs bölcs tanács, nincs türelem, nincs kitartás.

 

Ez az, amit most újra életre kell kelteni! Itt az idő, hogy az idősebb hölgyek felvállalják, hogy nagy tiszteletben álló idősebb hölgyek legyenek. Saját tapasztalatuk alapján fel merjék vállalni, hogy mikor csinálták jól, és mikor csinálták rosszul a dolgaikat, és fel merjék vállalni saját maguk és a hozzájuk fordulók előtt. Ne bíráljanak, ne ítéljenek, hallgassák meg a hozzájuk fordulót, és legyenek önzetlenül őszinték.

 

És itt az idő, hogy a fiatal lányok, asszonyok ne szégyelljenek tanácsot kérni, és ne gondolják, hogy egy idősebb hölgy elavult, csak idejemúlt tanácsot tud adni, hiszen egykor ő is pont úgy lángolt, vágyott, izzott, epekedett, csalódott, vagy épp volt tanácstalan. Én sokszor Kleopátrától kérnék tanácsot, pedig ő aztán már tényleg poros. Ezzel szemben irányított egy országot, egy népet, férfiak ezreit. Mutatta az utat millióknak. Igazi, bölcs, női ösztönnel rendelkezett, egy belső iránytűvel.

 

A bölcsesség felbecsülhetetlen érték, érdemes meghallgatni és a saját ízlésünkre ízesíteni.

 

Ha valaki nem hisz benne, játsszon el a gondolattal, hogy most 30-40 évesen milyen tanácsot adna 16 éves önmagának. Innen nézve bölcs, sok fájdalomtól megkímélő tanácsok, amit magunknak adnánk. 16 évesen egy 40 éves tanácsa porosnak tűnhet. Most ezzel a tapasztalattal engedjük meg önmagunknak, hogy keressünk egy tiszteletben álló idősebb hölgyet, akitől szívesen kérünk tanácsot, hogy egykoron majd belőlünk is bölcs, tiszteletben álló idősebb hölgy lehessen!

 

Vanitana – életviteli tanácsadó

 

 

Kapcsolódó cikkek: 

Receptek egy egészséges, boldog élethez 

Amitől az emancipáció megfosztja a nőket 

Női sors – út a boldogsághoz

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ