Ma csupán egy telefon, és már lehet is ebédet, vacsorát rendelni; egy pillanat alatt ki lehet venni a fagyasztóból a félkész ételeket. Vajon mi történik akkor, ha egy nő bemegy a konyhába? És mi történik akkor, ha a kislánya is vele tart?

 

Gyakran buzdítom arra a klienseimet, hogy a mindennapos rohanások ellenére is figyeljenek, hallgassanak gyermekeikre. Sokan nem tudják, hogy gyermekeink azért születnek hozzánk, hogy minket óvjanak, tanítsanak. Nagyon nagy feladatot vállaltak magukra, és megérdemelnek ezért minden tiszteletet.

 

A jó pap is holtig tanul… Történt velem a minap, hogy második gyermekem 1 éves születésnapja közeledett. Gyerekeimmel lesétáltuk a közeli cukrászdába, hogy megrendeljük a születésnapi tortát. A „cukrászda szabadság miatt zárva” tábla sokkos állapotot eredményezett nálam. Most mi lesz? Honnan szerzek tortát? – szólalt meg a modern, kényelmet megszokott háziasszony belőlem. Sebaj, lehet kapni mirelit tortákat – gondoltam. Igen ám, de a sors nem hagyta annyiban. Máskor több hűtőpult tele tortával, de amikor én mentem, egy darab sem volt. A sokkos állapot újra hatalmába kerített, mert másnapra vártuk a rokonokat a szülinapra. És ekkor jött a felismerés. Cicám – mondtam a nagylányomnak -, mit szólsz, ha mi sütünk tortát? Nagylányom majd kiugrott a bőréből örömében. Este nekiláttunk sütni, én pedig megkaptam azt a lehetőséget, hogy megpillanthassam magunkat kívülről.

 

Egy fiatal nőt láttam a lányával, akik egy izgatott, szeretettel átitatott meglepetés tortát készítettek együtt. A két „nő” között egy kicsit cinkos energia kezdett vibrálni. Az anyuka nagyon vigyázott arra, hogy a konyhában egyenrangú partneri viszony alakuljon ki a sütés során. Ennek köszönhetően – igaz 8 tojás látta a kárát, és némi maszat – egy olyan bensőséges beszélgetés alakult ki, hogy a kislányból csak úgy dőlt a szó. A szeretet, a melegség, ami átjárta a konyhát, minden gátlást feloldott a kislányban, aki épp kis tini problémáival küzd.

 

Vérszemet kaptam, és elkezdtem kielemezni, hogy mit is jelent egy szépen megterített asztal, mit jelent az, amikor közösen készítünk a „fiúknak” ebédet. A gondoskodás, a kiszolgálás, ha őszintén, szívből jön, és a férfi ezt gálánsan, udvariasan tudja fogadni, akkor a nő nem fogja „fehércselédnek” érezni magát. Ha megadjuk a módját annak, hogy mi nők meleg, hívogató helyzetet teremtsünk az asztalnál, akkor megint megnyertünk egy csatát a modern globalizációval szemben.

 

Vanitana – életviteli tanácsadó

 

Kapcsolódó cikkek: 

Amitől az emancipáció megfosztja a nőket 

Hogyan szabadítsuk ki magunkat a méltatlan helyzetekből? 

Női sors – út a boldogsághoz

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ