1200 éve része napi rituálénknak, több népcsoport szertartással ünnepli a kávézást, megannyi eljárással számos különféle kávéitalt kérhetünk és készíthetünk otthon is. Sokan a feketére esküsznek, de van, aki inkább tejjel issza az eltérő régiókból származó, a más és más pörkölésű kávébabokból készült frissítőket. A Starbucks kávémestere, Rauzer Zoltán a legfőbb különbségeket mutatja be a kávéfajták és régiók között, emellett a Starbucks tavaszi kávékülönlegességéről, a közepesen erős diós, kakaós ízű Peru-ról mesél.

Arabica vagy robusta?

Az alapvető különbség, hogy a robusta kevesebb gondozást igénylő növény, szinte bárhol megterem, azonban a belőle főzött kávé gyengébb minőségű. Az arabica kávé sokkal nagyobb odafigyelést igénylő fajta, ám a befektetett munka mindenképp megtérül, hiszen a belőle készített ital aromája, ízvilága, intenzitása sokkal teljesebb, mint a robustáé. A Starbucks italai a világ kávétermésének legjobb 4%-ból, 100%-ban arabica kávéból készülnek, melyet méltányos kereskedelem útján szerez be a kávémárka.

A kávécserje

A kávé évelő növény, általában 3-4 év szükséges, hogy a magból kifejlett növény legyen, melyet folyamatos gondozással bokornagyságúra vágnak vissza, e folyamat nélkül a növény akár 3-4 méterre is megnőne. A kávécserjék az Egyenlítő körüli sávban, a Ráktérítő és a Baktérítő között teremnek, mivel a természeti körülmények itt a legmegfelelőbbek számukra. Ezt a sávot “kávéövként” is említik, hiszen mindhárom kávétermő, afrikai-arábiai, a latin-amerikai és az ázsiai-óceániai régió e területeken helyezkedik el. A kávé, akárcsak a borszőlő, sajátos ízét a régiók különleges természeti adottságainak, mint a talaj, az éghajlat és a tengerszint feletti magasság, illetve a feldolgozás módjának köszönheti.

Magaslatok kávéja az Inka Birodalom szívéből

A latin-amerikai kávétermő régió Közép- és Dél-Amerika országait egyaránt magában foglalja, melyek együttesen a világ legnagyobb kávéellátó területét alkotják. Latin-Amerika rendkívül sokszínű a vulkáni csúcsok, a misztikus inka kultúra, a tápanyagban gazdag fekete talaj, valamint a kávéfákkal teli teraszos domboldalak jellemzik. A régió kávéfajtáinak, így az itt termesztett Peru kávénak a különlegessége, hogy egész évben egyenletes hőmérsékleten, kiegyensúlyozott páratartalom, csapadékmennyiség és napfény mellett 1600 méter tengerszint feletti magasságban nevelik a kávébabokat, melyek ízét nagyban befolyásolják a csonthéjas gyümölcsök, leginkább a dió és a kakaó.

Az itt termesztett és kézzel szedett Peru kávét az úgynevezett nedves eljárással dolgozzák fel. „A már érett, pirosan pompázó kávécseresznyéket először egy kanyargós betoncsúszdán teknőbe öntik, ahol a gravitáció és a súrlódás segítségével megtörik a gyümölcshúst. Ezután erjesztőtartájba engedik a termést, ahol a víz felszínén lebegő szemek eltávolítása után a jó minőségű, lesüllyedt cseresznyéket páratartalomtól, hőmérséklettől függően 18-36 órán át erjesztik, így érve el a különleges, mazsolaszerű aromát” – mondta Rauzer Zoltán.

Erjesztés után a cseresznyék újabb mosáson esnek át, mely során a maradék gyümölcshús is eltávolításra kerül. Az így kapott kávébabokat egy centrifugához hasonlító gép segítségével először megszárítják, majd egy utolsó válogatás után zsákokba helyezik. Szállítás előtt a szemeket meghántolják, mely során a magvakon maradt vékony hártyát eltávolítják. Az Inka Birodalom szívéből származó kávé közepesen testes, melyet a tavasz során a szezon Origin Espresso-jaként kínál a kávézólánc, mellyel a már megszokott italok személyre szabhatók, a diós, kakaós íznek köszönhetően új ízzel gazdagítják a frissítőket.

Kapcsolódó cikkek:

Legyen stílusos a kávéfőződ is!

Egyedülálló kávéélmény koffein nélkül

A kávézás kikapcsol, a mozgás nem

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ