Eljött az ideje, hogy leszámoljunk a margarin körül keringő számtalan tévhittel és városi legendával: most bárki meggyőződhet róla, hogy milyen egyszerű és hétköznapi alapanyagokból készül, meglepően könnyen. Az Unilever a budapesti piacokon felállított Flora Blend Barban mutatja meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából bizonyítottan hasznos növényi olajokból egyszerű gyártási eljárás segítségével készülnek a minőségi és ízletes Flora margarinok.

A Flora Blend Bar névre keresztelt standon hat héten át három népszerű budapesti piacon neves séfek készítenek minőségi növényi olajokból különleges és finom margarinokat, amelyeket bárki megkóstolhat a helyszínen.

A szeptember 15-én útjára induló kampány nyitóeseményén Szikora Péter mesterszakács jóvoltából elkészült a Flora Blend Bar első, helyben kevert, speciális ízesítésű margarinkrémje. Kiss Gergely vízilabdázó, olimpiai bajnok bemutatta kedvenc szendvicskrémének készítési fortélyait, Gianni Annoni pedig a kiegyensúlyozott táplálkozás előnyeiről beszélt.

gianni1

„A margarinok kiemelten pozitív szerepet tölthetnek be a táplálkozásban, alapanyagai a legújabb táplálkozási ajánlásokhoz illeszkednek, a gyártási folyamat pedig a lehető legegyszerűbb fizikai műveleteket jelenti, és lényegében a vajköpüléssel analóg tevékenység” – fogalmazott Dr. Somogyi László, élelmiszeripari mérnök, egyetemi docens. Hozzátette: „a Flora Blend Barban látható keverési és hűtési folyamat ugyanazt az alapelvet követi, mint az üzembeli gyártás.”

„Az emberi szervezetnek a mindennapi táplálkozás során szüksége van zsírokra, ám az egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A legfrissebb tudományos eredmények is igazolják, hogy szívünk és érrendszerünk egészsége érdekében a növényi zsiradékokat kell előnyben részesítenünk az állati eredetűekkel szemben” – mondta Prof. Dr. Császár Albert lipidológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, osztályvezető főorvos. – „Két harvardi vizsgálat során közel 130 ezer ember mintegy három évtizeden át nyomon követett táplálkozási és egészségi adatait elemezték. Ezekben a kutatásokban azt mutatták ki, hogy a telített zsírok telítetlenekkel való helyettesítése együtt jár a szív-és érrendszeri megbetegedések jelentősen alacsonyabb kockázatával.” 

gianni2

„A margarinok fő összetevői a növényi olajok és zsírok, így nemcsak finomak, hanem tartalmazzák azokat a létfontosságú zsírsavakat is, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani” – emelte ki Őri Ágnes, az Unilever táplálkozási szakértője. A Flora margarin készítéséhez felhasznált jó minőségű repce- és lenolaj természetes módon tartalmazza ezeket az omega-3 zsírsavakat, a napraforgóolaj pedig kimagasló E-vitamin és omega-6 zsírsav tartalma miatt hasznos alapanyaga a margaringyártásnak. Az értékes összetevők a gyártás folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás alapvetően az összetevők hűtés közbeni keverését jelenti. „A kenhető állagot a szobahőmérsékleten is szilárd pálmazsír hozzáadásával érjük el, nincs tehát szükség az olajok hidrogénezésére, keményítésére. Így az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta van az EMMI rendeletben meghatározott határértéknek (2 g transzzsírsav/100g zsírtartalom).” Hozzátette: „a margarin összetevőivel, a gyártási folyamattal kapcsolatban sok a félreértés, a Blend Bar egyik célja ezek eloszlatása”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ