Az elmaradhatatlan kajszibarack mellett a július 6-i Gönci Barack Vigasságon az egészséges táplálkozás, a tudatos vásárlás és fogyasztás ösztönzése is főszerepet játszik majd a BESTILLO-kertben.

A boldogkőváraljai térség gasztronómiai esszenciájának bemutatása, a családi programok és a vidám hangulat mellett a szervezők a hazai kulinária különlegességeire, valamint a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, a fenntarthatóságra, továbbá a tudatos fogyasztásra is kiemelt figyelmet fordítanak.

Gönci Barack Vigasság gasztro 1A világhírű, Magyarországon őshonos mangalica húsa egészséges, könnyebben emészthető, az emberi szervezet számára létfontosságú telítetlen zsírsavakat (ez meggátolja a rossz koleszterin lerakódását az évfalakon) és E-vitamint is tartalmaz. Ráadásul kevesebb benne a koleszterin, mint más sertéshúsokban. A Gönci Barack Vigasság lesz az egyik állomása az Agrármarketing Centrum sertés fogyasztásösztönző kampányának, ahol ízletes kóstoló falatokkal csábítják majd a látogatókat a standjukhoz. A magyar gasztrokultúra tradicionális eleme, a sertéshús az egészséges és kiegyensúlyozott emberi táplálkozás fontos része, rendszeres fogyasztását az élelmezési szakértők is javasolják.

A sertésen kívül a halat is érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendbe. Európában a magyarok fogyasztják a legkevesebb halat, holott a halhúsnak magas az A, D, B12, B1, B2 és D-vitamin tartalma, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer megfelelő működésében és az allergiás megbetegedések számának csökkentésében. Azokban az országokban, ahol gyakran fogyasztanak halat, sokkal kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedés fordul elő. A halban található omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak pedig elengedhetetlenek a központi idegrendszer, a máj és a szem megfelelő működéséhez  és jótékony hatással van a keringésre, a vérnyomásra és a memóriára, valamint a koncentrációs képességre is.

Gönci Barack Vigasság gasztro 2Ki mondta, hogy ne alkothatna tökéletes ízkombinációt az édes barack és a hal?

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) éttermeinek sztárszakácsai akár ízletes hazai fogassal is párosítják a mennyei barackot. A július 6-án megrendezendő eseményen így halas finomságokkal is várják a barackimádókat. Aki ellátogat a Kapj rá! standhoz, mindent megtudhat az édesvízi halak fogyasztásának fontosságáról, miközben meg is kóstolhatja a halból készült fogásokat, amelyeket tökéletes kiegészítenek a BESTILLO minőségi pálinkái.

A mennyei barack természetesen nem csak a hallal illik kitűnően össze. A Stílusos Vidéki Éttermiség 15 vendéglátóegysége vállalkozott arra, hogy a Gönci Barack Vigasságot megelőző hetekben valamilyen kreatív módon beépíti egyik legnépszerűbb levesébe, főételébe, desszertjébe a BESTILLO-tól kapott ízletes, friss barackot. A közös akció amellett, hogy bámulatosan egyedi ételkreációkat inspirál, – melyek fotóit folyamatosan megcsodálhatjuk a közösségi oldalakon -, a hungarikum gönci kajszibarackot is népszerűsíti.

Gönci Barack Vigasság gasztro 3Az egészséges táplálkozás és a tudatos fogyasztás mellett a környezettudatosságra is kiemelten figyelnek a szervezők: éppen ezért a műanyagmentes július kihívásához csatlakozva az italokat – pálinkákat, borokat és koktélokat – üvegpoharakba kérhetjük.

A rendezvény látogatása ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.

További információ és regisztráció: www.goncibarack.hu