Feltűnő, hogy alakjára nézve a ginseng kicsit hasonlít az emberhez. Ha belelátjuk, van karja, lába, törzse, szóval emberszerű a növényke. Közismert jótékony hatással bír a szellemi fáradság és a fizikai kimerültség esetén is, szinte minden fajta betegséget gyógyít. Így nem csoda, hogy nevezik embergyökérnek, életgyökérnek is. Olyan nagy értéke van, hogy egy száz éves ginzeng gyökérért 250.000 dollárt is hajlandóak voltak kifizetni.

 

Mitoszokat költöttek a Távol-Keletről megismert csodálatos beltartalmú gyökér a ginseng élettani tulajdonságairól. A növények a gyökereikben gyakran töltenek fel az ember számára is kedvező tulajdonsággal bíró anyagokat, mivel hogy az a növény éléskamrája. S így van ez a ginzeng esetében is.

 

A szakirodalomban távolkeleti, szibériai és északamerikai ginzeng típusokat különítenek el, bár hatásukban számottevő különbség nincs. Ez a hatás pedig annyi jó, szinte csodálatosan jó elemet tartalmaz, hogy a kínaiak varázsszerként tartották számon gyökerünket.

 

ginsengSzárított, porított formában kiváló teafőzetre alkalmas, roboráló, stimuláló, életerő fokozó. Vegyületei, a ginzenoidok növelik a szellemi teljesítőképességet, betegségek utáni lábadozásnál meggyorsítják a gyógyulást. Más vitaminokkal együtt szinte felvértezik a szervezetet a betegségek ellen.

 

Kóros vércukorszint csökkentő, immunerősítő tulajdonságú. Antioxidáns képessége miatt javítja a vérkeringést, csökkenti az érelmeszesedést, karban tartja a belső szervek vérellátását, vírus és baktériumölő. A szervezet tisztán tartásával pedig megőrzi a női bőr üdeségét, báját, sőt a kenőcsbe dolgozott ginseng növény arcápolóként történő használata tovább szépíti az arcbőrt.

 

Mindezen jó tulajdonság kellően alkalmas arra, hogy az önmagát ápolni tudó személy a szükséges odaadással forduljon a ginsenges készítmények használata felé.

 

ginseng-2Mint minden szerre, azonban a ginsengre is vonatkozik a mértékletesség, folyamatos használatát egy két hónap után időlegesen szüneteltetni kell. Vonatkozik ez úgy a teafogyasztásra, mint a krémek, kenőcsök alkalmazására. A teás dobozon, krém tégelyén feltüntetett használati utasítást be kell tartani, s a várt jó hatás nem marad el.

 

A növény kivonata kapható kapszulákban is, és fogyasztható felváltva más (pl. fokhagyma) kapszulákkal egymás utáni napokon, így egészségünk biztosan megőrződik. S arra vigyáznunk fölöttébb érdemes.

 

Kapcsolódó cikkek: 

Diólevél – a bőr természetes gyógyítója 

Az almaecet nemcsak fogyókúrára jó 

A mindentudó fokhagyma

 

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ