Hétvégén jön az év legvidámabb és legjátékosabb napja, a gyereknap, de nem kell, hogy minden (csak) a lurkókról szóljon, hiszen szuper kikapcsolódási lehetőségek várják a nagy gyerekeket is az ország egész területén.

Zsidó Művészeti Napok
Budapest és más nagyvárosok – május 28 – június 14.
A Zsidó Művészeti Napok  idén tavasszal  először kerül megrendezésre Budapesten.  Az új   rendezvénysorozat a  zsidó  kultúra sokszínűségét   színvonalas művészeti produkciókkal, változatos helyszíneken  kívánja bemutatni  az érdeklődő közönségnek.  Az ismert kulturális terek,  koncert-, színház-, és mozik mellett, mint pl. a Liszt Ferenc Zeneakadémia, Uránia Nemzeti Filmszínház , Átrium Film-Színház,  A38Hajó, BMC -, a Frankel Leó utcai zsinagóga, a  lazább  atmoszférájú, Erzsébet-városi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben  is különleges programok várják  a látogatókat, köztük  a  Mazel Tov-ban, a Gödör Klubban, a Fogasban. A Zsidó Művészeti Napokhoz a fővároson kívül néhány vidéki nagyváros is bekapcsolódott, mint pl. Debrecen, Sopron, Veszprém, Zalaegerszeg.

Gyereknapi forgatag a József Attila Színházban
Budapest – május 29., 10.00-15.00
Igazi gyereknapi forgataggal készül a József Attila Színház! Számos gyerekprogrammal, köztük rajzversennyel, közös tornával, Muki bohóccal és további kreatív ügyességi vetélkedőkkel várják a kicsiket és nagyokat. A kalandos gyereknapi utcabál házigazdái a rendezvénynek otthont adó színház társulatának a tagjai lesznek, többek között Zöld Csaba, Márkó Eszter, Blazsovszky Ákos, Jakus Szilvia, Fila Balázs, Kocsis Judit, Lippai László , valamint természetesen a teátrum igazgatója, Nemcsák Károly is kiveszi a részét a mókából.

Gyereknap a Gozsdu Udvarban
Budapest – 2016. május 29.
Május 29-én, vasárnap délelőtt 10 órától a gyerekeké a Gozsdu Udvar. Ünnepi gyerekprogram keretében 11 órától gyermekzumba várja a kicsiket, a  Holmes Place Budapest támogatásával Pest szórakoztatóközpontjának középső (C) udvarában. Kézműves foglalkozás, arcfestés, játéksarok, zenés torna, trambulin és kisállat simogató is várja a családokat!

Tatai Patara
Tatai Vár és környéke – május 27-28-29.
Az évről-évre megismétlődő tatai várostrom a kor egy különleges fegyverének, a Patara bevetésének első sikeres magyarországi kísérletét idézi meg. A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak a nézők számára. Valóságos időutazás! A „Tatai Patara 1597.” Török Kori Történelmi Fesztivál egyre különlegesebb programokkal várja az érkezőket. Belemerülhetünk a 16-17. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatjuk magunkat a korabeli mesterségekben vagy az akkori ételek készítésében is. A kóstolók után borral, serbettel vagy hűs forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Múltidéző kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok várnak bennünket. Még a szigorúan őrzött hárembe is bepillantást nyerhetünk; a korhű vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival varázsol el minket. Mindeközben „Sarkantyú peng, szoknya lebben” a Borudvarban, ahol több mint 300 néptáncos táncházzal és a rangos Nemzetközi Néptánc találkozóval készül az eseményre. A kontraszt kedvéért, a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja haditechnikai eszközeit.

Aprópolisz megnyitó és Régészet Napja
Budapest, Premier Outlet – május 29.
A gyereknap előnapján egyedülálló játszóbirodalom nyitja meg kapuit a Premier Outletben. A világ első Playmobil játszóvárosában, Aprópoliszban a minőségi és valós játékélmény, a gyerekek kreatív fejlesztése áll reflektorfényben. A gyerekek tematikusan kialakított életnagyságú Playmobil játékelemek között bújhatnak kincskereső kalózok, hős királyfik, bájos királylányok vagy mindennapi hősök, rendőrök, tűzoltók szerepébe.
Nem kell, hogy az idei gyereknap csak az arcfestésről és lufihajtogatásról szóljon, hiszen a gyereknap előnapja, május 28-a a Régészet Napja is! Egy magyar régészeti vállalkozás ezért különleges ingyenes programokkal készül a kicsiknek Biatorbágyon.

A Modern Art Orchestra évadzáró koncertje
BMC – 2016. május 29., 19.30
A Modern Art Orchestra koncertjeivel kapcsolatban az elmúlt 11 évben már megszokhattuk a megkérdőjelezhetetlen minőséget, évadzáró estjeikre is mindig különleges zenészeket hív meg a csapat. Az idei szezon utolsó Modern Art Orchestra hangversenyének sztárvendége a világhírű trombitaművész, Tom Harrell, akinek előadásában nem csak saját szerzeményeit, hanem a MAO szerzőinek dalait is meghallgathatják. A zenekar alapítója és művészeti vezetője Fekete-Kovács Kornél Amerikában már szerepelt egy színpadon Tom Harrellel. Most pedig május 29-én a Budapest Music Centerben a magyar közönség is tanúja lehet a két nagyszerű zenész és persze az őket kísérő ikonikus jazz formáció nem mindennapi előadásának.

Keress kincseket a Savoya Park Gyereknapján!
Budapest, Savoya Park – május 28.
Szuper ajándékokat nyerhetnek azok a gyerekek és szüleik, akik május 28-án ellátogatnak a budapesti Savoya Park ingyenes Kincskereső Gyereknapjára. Az óvodások és általános iskolások különböző ügyességi versenyeken vehetnek részt, és azok között, akik mindegyiket teljesítették, értékes nyereményeket sorsolnak ki. Fődíj egy hosszú hétvége a bikali Puchner Kastélyszállóban.

Nagy Sportágválasztón
Budapest, Merkapt Sportközpont – május 27-28.
A 2016. május 27-28-án megrendezésre kerülő XVIII. Budapesti Nagy Sportágválasztón minden eddiginél nagyobb sportági megjelenés képviselteti magát, várhatóan minden eddig rekordot megdöntve 110 sportág próbál kedvet csinálni a sportoláshoz és segíteni a sportágválasztást  a 20-22.000  látogatónak. A Nagy Sportágválasztó rendezvények sajátossága, hogy a gyakorlatban igyekszik kedvet csinálni a sportoláshoz, a megjelenő sportágak díjmentes kipróbálásának lehetőségével. A megjelenő sportágakat minden esetben sportszakemberek, edzők képviselik hitelesen bemutatva az adott mozgásforma lényegét és információt adva az adott sportág gyakorlásának lehetőségeiről, feltételeiről.

Postmodern Jukebox
MOM Sport – május 27.
Többdimenziós előadással, múlt századvégi varázslattal érkezik Budapestre a Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox nevű brit csapat. 2016. május 27-én a MOM Sportban adnak nagyszabású koncertet. A Postmodern Jukebox nem csak egy zenekar, inkább egy életérzés. Scott Bradlee rendezése alatt jelenleg több mint 40 előadó cserélődik egyetlen előadás alatt, és számuk egyre csak növekszik. A közönség eleinte nem igazán tudta, mire számíthat egy élő PMJ show-n. Néhány videót láttak ugyan, de abból még nem lehetett megérteni a teljes koncepciót, vagy tudni, hogy hány előadó lesz látható egy adott show keretén belül.

7.  Ózdi Jazzparádé
Ózd – május 27-28.
Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Ózdi Jazzparádé, amelyen bemutatkozik egy külön erre az alkalomra összeállt szupergroup , amely koncertet ad a tavaly elhunyt Benkó Sándor emlékére A Dixie Tanár Úr címmel. Több más érdekesség és fellépő mellett a Jazzparádé második napjának estéjén pedig a Hooligans együttes tartja 20 éves jubileumi koncertjét.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ