A nyári forróságban sokan még a lakás hűvös biztonságát sem hagynák el, nemhogy sportoljanak.  Görbicz Anita, a magyar kézilabda-válogatott irányítója azonban most rávilágít arra, hogy nem lehetetlen a nyári edzés.

Nyáron nem szeretünk sportolni, mert pillanatok alatt leizzadunk és kevés mozgástól is könnyen elfáradunk. Görbicz Anita, a magyar kézilabda-válogatott irányítója szerint a nyári mozgás során nincs fontosabb az évszakhoz illő ruházatnál, a jó edzéstervnél, a megfelelő folyadékbevitelnél és a hatékony izzadásgátlásnál.

Vigyázni kell arra, hogy ne öltözzünk túl vagy alul a sportoláshoz. Nem az a jó taktika, hogy szinte fürdőruhában látunk neki az edzésnek. Sokkal jobb, ha trikót és rövidnadrágot viselünk. Nyáron érdemes a sapka használata is, hogy megvédjen a napsugárzástól és elkerülhető legyen a napszúrás. A megfelelő futóruha kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy ne pamutból készüljön, mert az magába szívja az izzadságot, ehelyett olyan anyagot válasszunk amely képes elvezetni a nedvességet, ilyen lehet például a DryFit, a Thermax, a CoolMax – így a ruha tud „lélegezni” és ezáltal a bőrünk is. Hasznos kiegészítőként szolgálhatnak az okos órák, amelyekbe beprogramozhatjuk edzéstervünket, beállíthatunk időzítőt, így már nem kell számolgatnunk és minden edzéseredmény visszakövethető lesz.

A nyári edzéstervek nyitja a fokozatosság. Figyelembe kell venni, hogy a kánikulában – de már egy melegebb helyiségben is – könnyebben elfáradunk és dehidratálódik a szervezetünk. A fokozatos terheléssel, illetve a kisebb pihenők beiktatásával, ami alatt egy-két kortyot is ihatunk, viszont felkészülhetünk a keményebb, hosszabb gyakorlatokra. Akármilyen meleg is van, elengedhetetlen, hogy sportolás előtt egy-két órával együnk. Persze nem kell bőségtálat reggeliznünk, elég, ha egy kis zabpelyhet vagy egészséges müzli szeletet kapunk be, s majd a sport után fogyasztjuk el a teljes reggelinket.

Edzés előtt maximum 4 – 6 dl víz fogyasztása ajánlott, mozgás közben pedig egy-két kortyot igyunk. A sportolás végeztével azonban mindenképpen pótoljuk a folyadékveszteséget. Hogy elkerüljük a kellemetlen testszagok kialakulását, és megakadályozzuk a túlzott, zavaró izzadást, alkalmazhatunk olyan készítményeket, amelyek a verejtékezést csökkentik.

„Nagyon fontos, hogy a nyári edzés során a megfelelő ruházat kiválasztása mellett odafigyeljünk a folyadékbevitelre és az izzadásgátlásra. Az izzasztó helyzetek kezelésére én mindig az IDROS 5 sprayt használom, ami nekem remekül bevált” – mondta Görbicz Anita, a magyar női kézilabda-válogatott irányítója.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ