Kalotaszeg kazettákban címmel nyílt kiállítás Csobaji Zsolt festőművész képeiből az Aranytíz Kultúrházban.

Csobaji Zsolt vasárnapi festőből vált hétköznapi festővé, témavilágának egész élete, festészete érdeklődésének központjában Erdély van. A művész építész indíttatású értelmiségi, aki hosszú évtizedeket töltött ezen a pályán, ugyanakkor nagyon korán meg volt az affinitása a festészet iránt is, és hamar kialakította azt a sajátos, tulajdonképpen mindenki mástól megkülönböztethető stílusát, amely ma is jellemzi, és amiben nagy szerepe van a témának.

04-Kalotaszentkirály-Ady-KarácsonyFeledy Balázs művészettörténész szerint: „Az erdélyi, a kalotaszegi templomok témája régen ismert képeiről, ezúttal azonban Csobaji Zsolt számomra új törekvései is előkerültek. Hit és művészet egyesül ebben a festészetben, a festményeken szereplő a vers-idézetek szép, nemes felírása, betűtípusa, a szép betűformálás utalnak Zsolt építész vénájára. Festményei három alkotóelemből tevődnek össze: a kazetta-szerkezetből, amely nem egy egyszerű szerkezet, hiszen szintén ornamens elemekkel túlsújtott, különböző motívumokkal gazdagított szerkezet, benne a kép, és harmadikként szervesen a szöveg. Így jön létre egy nagyon eredeti Csobaji-kép, amelynél, ahogy már említettem, nagyon döntő a hit, a szellemi indíttatás általi motiváció.”

09-Nádasdaróc-Ady-ÁdámholvagyA tárlat megtekinthető 2017. február 5-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programtól függően.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ