Míg a babák életének első évében leginkább az alapvető mozgási gyakorlatok, mint fej emelése, törzs, hát mozgatása és a végtagok megfelelő használatának elsajátításán van a hangsúly. Addig a második évben leginkább a beszédkészség és a szellemi fejlődés gyorsasága az, ami ámulatba ejt bennünket, szülőket nap mint nap. E fejlődés folyamatairól Emma Baba Naplóján keresztül szeretnénk vidámabb perceket okozni.

Emma első szava, mint minden gyereknek a BABA

A házban, ahol lakunk minden szinten lakik egy hasonló korú gyermek, ha meghallja közlekedni őket a lépcsőházban, rögtön hangosan kiabálja, hogy baba-baba-baba…. Ha éppen valaki közlekedik ott és valamilyen zajt hall erről, már az is baba. Kivéve a kulcscsörgés, mert az apának van titulálva. De! A baba olyan helyeken is felüti a fejét, ahol te egyébként észre sem veszed. Sokszor én sem elsőre. Például, ha találkozunk a szomszéd bácsival, akivel szóba elegyedünk és hangosan ismétli ezt a bűvös szót. Meg kell fejteni miért. Koncentrálunk merre is mutat, néz, majd kiderül, hogy a bácsi kulcscsomóján lóg egy unoka fényképével ellátott kulcstartó. Vagy amikor kinyitom a konyhaszekrény ajtaját, ahol is sorakoznak a már üres babaételes üvegek a legfelső polcon. No, azokon is babák vannak. Vagy amikor egy bankban vagyunk és méterekkel előtte kiszúrja az A5-ös méretű prospektuson egy homályos, csak félarcú babaképet és amint megkapja azt, a logoról már mondja is: Ho-ho-ho-ho…

De „Szia babával” köszön a konyhai sütő üvegén visszatükröződő Emma arcképnek is. Amin a legjobban meglepődtem, hogy amikor jegygyűrűmet matatta mutató ujjával, néhány másodperces vizsgálás után kiderült, hogy ott is baba van. Mégpedig a gyűrű felületének tükrében. Vagy kézmosás közben a csapon is visszatükröződik a BABA. Szóval, babák mindenhol vannak, ha valaki esetleg ezt még nem vette volna észre.

 

Emma Baba 1

 

Vau-vau és Múbogyi

Az állatok ebben a korban az általuk kiadott hangok alapján vannak beazonosítva. A ló valahogy kimaradt a játéktárból, aminek képével, hangjával találkozhattunk volna. Pláne nem egy nagy, fekete hintalóval, amit az alakja miatt rögtön kutyának hitt. Rá is vágta: Vau-vau!

Anyja azonnal igyekezett kijavítani a hibát: Az nem kutya, hanem paci!

Mire Emma: Múbogyi! (Ez a boci múúú hanggal kombinálva) Hát ez hagy még némi pontosítást maga után…

A Mbogyi vagy Múbogyi egyébként úgy képződött, hogy egy tehén, gyerek néven boci és egy maci báb rendszeresen labdázik Emmával. Így kettőjük megnevezése valahogy összevonódott. Tehát kedves leendő szülők, ügyeljetek a hasonló hangzású szavak egy időben történő használatától!

Megfejthető a babanyelv?

A babanyelv megfejtése nem mindig sikeres feladat egy anyának. Legtöbbször természetes, hogy én, mint anya, rögtön megértem Emma kifejezés formáit, kreált babanyelvét szemben apával, aki természetes módon kevesebb időt tölt a gyermekkel és nem vágja rögtön a kifejezésformákat. Egy időben rendszeresen minden néni volt, ami ismeretlenül tűnt fel az életében, de legfőbb vágya volt megnevezni azt. Így volt, hogy nagy újságolvasás közben egy hipermarket reklámújságjának elején lévő akciós, hatalmas csirkecomb képe lett néni. Vagyis elsőre úgy tűnt a csirkecomb a kérdéses. Jót mosolyogtam, kijavítva, hogy az nem néni, hanem csirkecomb. Kicsit elbizonytalanodott a tekintete, majd rámeredt ismét az újságra, de végül rájöttem, hogy a fenét érdekli a csirkecomb, annál jobban viszont a reklámozó lógójában megjelenő madár.

Hasonlóan vicces történet volt az is, amikor gyermekem egyszerűen leapázta az egy ismert ásványvíz csomagolásán Figo arcképét. Aki ismeri mindkét ’képet’ tudja, hogy csupán hajviseletükben van azonosság, arról nem is beszélve, hogy férjem a sport ellen egy életre szóló, és mellékhatások nélküli oltást kaphatott valamikor gyermekkorában.

Zenék és dalok

Lévén sok babazenét hallgatunk, énekelünk, bizonyos dalok természetesen kedvencekké váltak, amelyeket a következő módon azonosít be.

Egy pókcsaládról szólót, akik legyekkel, muslincával táplálkoznak = ZZZZZZZZZzzzzzz

Egy bálna, aki ha tudná milyen finom a málna, azt zabálna = Bbáááá

A gólya, aki békát eszik a dalban = Kkkekkkke

Az alma, amit megennénk, ha elérnénk a fáról = Ddde

No ez kis magyarázatra szorul, de megfejtése annál egyszerűbb. A ’de’ szó a dalban az egyedüli, amit ki tud mondani. Bár már a játékkockán megjelenő alma képe is ’Ddde’.

Az ember észre sem veszi milyen tevékenységeket csinál vagy mond, amelyek nekünk természetesek, de gyermekünk számára valamiért érdekes, ezért megjegyzi és ő is úgy tesz mint mi. Jó tükör ez magunknak, vagy inkább arcul csapás? Ez utóbbit leginkább akkor éreztem, mikor gyermekem megtanulta, hogyan csóválja a fejét a nemre. Sokszor indokolatlanul használta az igen helyett is és sajnos igen gyakran. Épp úgy, mint mi magunk. Ettől kezdve igyekeztem a kérdéseimből, felszólításaimból kiszorítani a NEM szót, aminek már eleve negatív csengése van. És aminek természetesen a reakciója is ugyanez lesz egy a gyermekemhez intézett mondatom válaszaként. Szerencsére a módszer bevált és ritkán van már nemleges fejcsóva.

 

Emma Baba 2

 

Az izgalmas légfrissítő és egy kis reggeli torna Norbival

Ennek a fajta történetnek azért van mókásabb oldala is. Például imádja imitálni a légfrissítős dezodor használatát. Általában valamilyen hasonló formájú tárgyat használ erre, mint a dezodoros flakon, távirányító, de mutatta már kenyérrel is. Szabályosan megrázza az adott tárgyat használat előtt majd minden irányba, egyenletesen sziszegő hangon ’légfrissít’.

De utánozta már Norbit is a reggeli tornában, amikor az lábát kirúgásokkal erősítette. Hát elég viccesnek tűnik, amikor ezt a gyakorlatot egy 17 hónapos próbálja elsajátítani. Az ember csak mosolyog, mosolyog és az újdonság erejével fedezi fel újra a világot csöpp kis emberpalántájával.

 

Mindenkit üdvözöl Emma Baba!

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan szoktassuk bölcsődébe a kisbabát?

Irány a szabadba! – A babának létfontosságú a friss levegő

Amikor a baba már nem csak tejet fogyaszt… – tippek a hozzátápláláshoz

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ