Mindenki tudja, tapasztalja, hogy a 7. év egy szerelmi kapcsolatban nagyon nehéz, sokszor válaszút elé állít. Járjunk utána, hogy mi is történik valójában! Mitől is vízválasztó az a 7. év?

 

Sokszor halljuk, hogy „hát tudod, most gondok vannak nálunk, mert a 7. évbe lépett a kapcsolatunk”, vagy „már előre félek, mert jövőre 7 évesek leszünk”.

 

Valóban feladatot ad a 7. év, de nem az a feladat, hogy szétmenjen egy kapcsolat. Azért kapunk feladatokat, mert 7 év alatt két ember megismeri egymást, és egy újabb, magasabb szintre kell lépniük a szerelmi, házastársi kapcsolatuk terén.

 

Minden területen fejlődnünk kell. Emberileg, szakmailag, szülőként és barátként egyaránt. Aki nem teszi, az lemarad, kimarad. Ez azt jelenti, hogy észre sem vesszük, de minden kapcsolatunk hétévente megújul, felülbírálódik. Gyermekeink hétévente igen nagy feladatot adnak. 7 évesen mennek iskolába, 14 évesen, kamaszon középiskolába mennek, 21 évesen pedig elkezdik felnőtt életüket. Ettől nem félünk, nem rettegünk, nem vonzzuk be a problémát, pedig ezekben az időszakokban aztán bőven akadnak megoldandó feladatok. Szüleinkkel pont így alakulnak a hétéves periódusok. Ettől sem félünk, ezt sem programozzuk, csak jön, van, megoldjuk. Egy munkahelyre, baráti kapcsolatokra ugyan úgy igaz a 7. év szindróma.

 

Egy kapcsolat épp hét év után érik meg arra, hogy „vizsgát” tegyen. Vizsgáznak a felek, hogy egy nehezebb helyzetben hogyan viselkednek, mennyire számíthatnak egymásra, mennyire tartanak ki egymás mellett. Ha egy kapcsolat nem érett erre a vizsgára, akkor meg sem éri azt a bizonyos 7. évet.

 

Ezért nagyon fontos, hogy ne kötelező rossznak vegyük a 7. évet, ne a negatívumot lássuk benne, hanem egy izgalmas, titokzatos feladatnak, amit meg kell oldani, és a sikeres vizsga után elégedetten, boldogan bújhatunk párunkhoz, miszerint megnyertük a csatát, átmentünk a vizsgán. Ettől tud egy kapcsolat megújulni, ez biztosítja a kapcsolat számára a jövőt. Egy ellaposodott, kihívások nélküli kapcsolatnak sokkal rázósabb a kimenetele, mint egy 7. évben járó, vizsga előtti kapcsolatnak.

 

A fő vizsgatételek a következők szoktak lenni: szeretet, türelem, hűség, megbocsátás, elfogadás, kitartás. Minél jobb eredménnyel végzünk ezen a téren, annál jobb, annál kitűnőbben vizsgáztunk emberségből.

 

A vizsga során kapott feladatok nem azért vannak, hogy rágódjunk rajta, vagy felhánytorgassuk, hanem azért, hogy egy magasabb szintről folytassuk az életünket.

 

Kapcsolódó cikkek: 

Gyerekek nélkül nem megyek sehová 

A nő, mint iránytű

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ