Meghozta az idő az erdők-mezők szélére a hajnali fagyokat, dér járja a tájat, most jó az alkalom szedni a majd’ mindenütt megtermő csipkebogyót lekvárnak, szörpnek, de akár egy-egy jó vitaminos tea alapanyagának.

A csipkebogyó a vadrózsa szerény termése, de olyan bőségben áll rendelkezésre, annyi jóval szolgál, hogy a természet adta kincsek között az egyik legjelentősebb értékű vadon termő haszonnövény.

csipkebogyó6Latin nevére nézve Rosa canina, magyarul vadrózsa, gyepűrózsa, de elterjedt a hecsedli, hecsepecs, név is. De sok dolgos asszonykezet karcolt meg, tört fel a vadrózsa, olcsón nem adva kincset érő apró piros-bordó termését, hogy azután ezernyi hasznot szolgáltatva az asztalra kerüljön! Alkalmas ez a gyümölcs szörpnek, bornak likőrnek, vagy olyan lekvárnak, ami a legnemesebb termesztett növényekével vetekszik. Anyagokban, vitaminokban, élettani hatásokban való gazdagsága, egészség és szépségmegőrző képessége olyan nagy, hogy évszázadok óta irodalma van.

A népköltészetben a vadrózsa ága-barackfa virága ismert fordulat, a rózsa virága dalokban, mondókákban bukkan elő. De rózsa dalt énekelnek opera dalbetétben, ezüst rózsa átadása történik a Rózsalovag operában, a Csipkerózsika balettben táncolva lejtik áldozatukat a növény előtt. Gazdag római kori lakomák elengedhetetlen tartozéka volt a vendégek rózsaszirommal való elborítása. A János Vitéz daljátékban az „Egy rózsaszál szebben beszél” kezdetű betétdal sorsfordítója a cselekménynek. Gül Babának rózsakertje volt a Rózsadombon, s szentek ábrázolásakor attributumként jelent meg a festészetben a rózsavirág. Méltán tisztelt Nagyasszonyunkat, Máriát gyakran rózsafüzér keretében festették az alkotók. A rózsa a népművészetben is megjelent hímzéseken, pingálva falon, táblán, a legkülönbözőbb faragványokba került megjelenítésre tárgyakon. Már az Ószövetségi Biblia leírásánál is találkozunk vele. Az egyiptomi faliképeken már a virág különféle változatai is fellelhetők. A rózsasziromból nyert rózsaolaj a Balkántól a távoli indiai vidékekig, emerre pedig Európa minden szegletéig eljutott.

Rose hip backgroundA lehullott virág után maradt termés mégis inkább a vadrózsa bokron jelent meg tömegesen, termeszteni soha nem kellett, olyan mennyiségben állt rendelkezésre félreeső helyeken. Bogár, madár, nagyobb állat nem károsítja, jól megvédi magát a növény a tüskéi sokaságával. Az emberkéz elől azonban rejtve nem maradt, s a hecsedli lekvárral töltött palacsinta még hungarikum is lehetne, ha valakik törődnének a hazai étkek lajstromba foglalásával. A bogyóban C-, A-, B-, K-, P vitamin, gyümölcscukor található, más hasznos anyagok mellett, s kellemes ízét a bőséges aszkorbinsav tartalma szolgáltatja. Pirosra színeződött festékanyaga jó hatással van a vérképzésre. Vesebántalmakra teája nélkülözhetetlen, s a tea a téli vitaminpótlás szükséges itala.

A szépészetben az idők kezdete óta használják, a besűrített csipkebogyó pulpot könnyű állati zsiradékkal összedolgozva már az ókorban is árulták az arcukat óvó hölgyeknek. A kozmetikai ipar ma is nagy tömegekben szolgáltatja a növény hatóanyagait. A serdülőkori pattanásos bőr nyugtatója, tisztítója, korábban a teafőzetet is alkalmazták pakolásként. Azzal, hogy C-vitamin tartalma tízszer magasabb a citroménál, a megfázásos betegségek legjobb természetes ellenszere.

csipkebogyó2Gyermekeinek egészségére ügyelő gondos anya így őszidőn nyugodtan felkerekedhet családjával kirándulni erdőre mezőre, s óvatos mozdulatokkal leszedhet néhány csuporra valót ebből a csodából, a kirándulás az egészségnek hasznos, gyermekeknek közös jó élmény, s a megmosott és textilen, tüllön megszárított bogyóhalomból jó ideig olyan tea készíthető, aminek fogyasztásakor az együttes élmények felidézhetők. Azokat a helyeket válasszuk a gyümölcs szüretelésére, melyek forgalomtól, ipari tevékenységtől távol vannak.

Tea készítésekor azért célszerű a magokat a csipkebogyóból eltávolítani, vagyis a már beérett gyümölcsöt megnyitni, a kis fekete elvirágzott vackort kicsípni, vagy kiskéssel eltávolítani, s az érett magokat nagyrészt a gyümölcshúsból kivetni, mert a teánknak jobb lesz mind az íze, mind az értéke. Mindig csak a következő főzet mennyiségét célszerű így megdolgozni, nehogy a tápanyagok idő előtt elvesszenek. A C-vitamin a levegőn gyorsan illan, ezért erre ügyelni kell a feldolgozás alkalmával. Lekvár készítésekor, mártás összeállításánál úgyis át kell a gyümölcshúst passzírozni, a magok eltávolodnak.

csipkebogyó3A piaci árusoknál, hecsedlis néniknél rendszerint csak gyorsforralt, előfőzött pulp kapható, azt a vásárlás után lehetőleg hamarosan föl kell forralni, cukorral besűrítve újrafőzni lekvárnak.

Nyugodtan meg lehet vásárolni a piaci előfőzött pulpot, ha tiszta üvegben, ép vörösbordó színben kínálják, illata kicsit nyers hecsedliszagú, más idegen illattól mentes, kivált, ha az áru kínálója is tiszta, gondos küllemű. Ha a nett kinézetű árus tiszta szalvétát is tett a kínált árui alá a piaci asztalon, bátran fordulhatunk hozzá vásárlási szándékkal. Ekkor még a sűrítmény nem lehet édes ízű, a cukrozás a gondatlan kezelést elfedheti. Szörpnek legjobb a 60°C alatt kiáztatott lé, mert a vitamintartalma így a legmagasabb. Kellő mennyiségű édesítőszerrel ellátva legyengült szervezetű embereknek is adhatjuk. A bogyó magjából is értékes anyagokat vonnak ki, olajat, E vitamint, de házi főzetnél célszerűbb azt eltávolítani.

Receptek csipkebogyóra

Csipkebogyó szósz

Nem mindig áll rendelkezésre a drága, ámbár fölöttébb finom áfonya a vadhúsokhoz, érett marhasülthöz, csipkebogyóból (lekvárból) azonban gyors szósz főzhető. Bögrényi hecsedlilekvárt, másfél deci vizet és két kanál lisztet öt percig összefőzünk, citromhéjat kockázunk vagy reszelünk rá, s szükség szerint édesítjük. A liszt helyett lehet kész pudingot gyorsforralni hozzá, s ízesíteni.

Csipkebogyó lekvár a nagymama receptje szerint

csipkebogyó4Vagy két kilónyi csipkebogyót kesztyűben kimagozunk, eltávolítjuk a kocsányt és a vackort, és annyi vízben, mely ellepi, puhára főzzük. Az úgynevezett paradicsom passzírozóban áttörjük, a magokat kiemeljük. A keletkezett pulp zagyot két bögrényi kristálycukorral enyhe besűrüsödésig tovább főzzük, s még esetleg cukrozni lehet. Steril, kiforrázott üvegbe, tiszta kanállal kitöltve befőző celofánnal egy rétegben lekötjük, s a celofán tetejére fél kiskanál szalicilt applikálunk, majd másik réteg celofánnal az egészet újra lekötjük. A szalicil így nem kerül a lekvárba, nem terheli senki szívét. Igen fontos a most következő sterilizálás, régen dunyhába rejtették a befőttet, lekvárt, manapság a mikróban is lehet a legalacsonyabb fokozaton sterilizálni. Tapasztalati próbát azonban ajánlatos evégett végezni, úgy a befőzőüveg, mint a mikrohullámú sütő okozhat meglepetést.

Kapcsolódó cikkek:

Felmelegítve csak a káposzta jó

Őszibarack, a gyümölcsöskert királynője

Paprika – a növényvilág tüze

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ