Talán ez az utolsó igazi hétvége, amit még jó időben tölthetünk, úgyhogy érdemes válogatnunk a jobbnál jobb hétvégi programok között.

Tök jó nap – Tökfesztivál
Fonyód -október 1.
Idén is megrendezésre kerül a Tök jó nap nevű tökfesztivál a Piac téren, ahol a gyermekfoglalkozások, játékok és különleges fellépők élvezete mellett tökből készült ételeket is fogyaszthatnak a résztvevők.

Hévízi-tó túra – Állatok Világnapja
Hévíz – október 2.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű túrára, Hévízre. A tóból kiáramló meleg víz nagy hatással van környezetének élővilágára. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek élővilágának megfigyelése. Találkozás: 10.00 óra. Időtartam: 2 óra, hossza: 5 km. A túrát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre vezeti. A részvétel ingyenes. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, vízálló túra bakancs, távcső, esőkabát. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

heviz

Európai Madármegfigyelő Napok
Kis-Balaton Bemutatóház parkolója, Zalavár – október 2.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület szeretettel várja a madárbarátokat, hogy megfigyelhessék az országon átvonuló madarakat. Az akció játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők.

Nyitott Pincék Teljesítménytúra
Balatoni Riviéra térség – október 2.
Méltó folytatása rendezvényeinknek: zamatos borok, kitűnő zenék sokasága. Az ország, és kiemelten a Balaton régió borászatainak kínálata mellett több, mint két héten át táncol a város, él a színpad!

teljesitmenytura

Európai Madármegfigyelő Napok
Siófok, Töreki-tavak – október 2.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület szeretettel várja a madárbarátokat, hogy megfigyelhessék az országon átvonuló madarakat. Az akció játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők.

Állatok Világnapja túra
Várvölgy – október 2.
A várvölgyi pincéktől a Láz-hegyen keresztül a lesencei szőlők között túrázunk, a Kőorráról megcsodáljuk a Tapolcai medence tanúhegyeit és benézünk a vállusi Vadlánylik-barlangba is.

Borszűrő Szent Mihály, Szüret, Iparosok Napja
Ópusztaszer, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark – október 1.
Elfeledett mesterségekkel és a régi Mihály-napi kirakodóvásárok varázslatos hangulatával ismerkedhetnek az érdeklődők az ópusztaszeri skanzenben. A résztvevők kipróbálhatják a szőlőpréselést, bőven fogyaszthatnak magyar szőlőt és mustot. Egész napos múltidéző programok, iparos bemutatók és kézműves vásár színesíti a családok élményeit.

opusztaszer

XXI. Őszi Kulturális Fesztivál
Szeged – október 1 – 31.
Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be Szeged közönsége előtt.

1.Tiszai Hal Napja
Szolnok, Tiszai Hajósok tere – október 1.
Különféle halételek készítése, halas gasztronómiai különlegességek, halsimogató, kitűnő fellépők – mindez a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Tiszai Hal Napján. A tiszai halászathoz, horgászathoz kötődő programok, régi idők halász és horgász eszközeinek, a Tisza természeti értékeinek bemutatása mellett horgászverseny teszi emlékezetessé a rendezvényt.

VII. Káposztás Étkek Napja
Demjén – október 1.
A frissen főtt, sütött káposztás étkek mértékletes fogyasztása mindenkinek ajánlott! A helyi borokat pedig érdemes megkóstolni. Az egész napos rendezvény kicsik és nagyok, öregek és fiatalok felhőtlen szórakozását garantálja.

kaposzta-nap

Móri Bornapok és XI. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál
Mór – szeptember 29-október 2.
Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálunk rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a fúvószene jegyében zajlik.

Szent Mihály Napja
Újlőrincfalva – október 1.
E nappal kezdődött az úgynevezett kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka, ami Katalin napjáig tartott (nov. 25.). Ez a nap a gazdasági év fordulója. A pásztorok ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról. A hagyomány szerint Szent György napkor legelőre hajtott állatokat Mihály napján hajtották vissza a falvakba. Sokféle időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály napra vonatkozóan. „Ha Szent Mihálykor még itt van a fecske, karácsonyig vígan legelhet a kecske”

JUHÉÉÉTVÉGE
Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum – október 1-2.
Legyen Ön is pásztor, terelgesse juhainkat! Vegyen részt pásztorjátékainkon! Válasszon éttermeink „birkás” kínálatából!

juhetvege

Ismerős Arcok élő nagykoncert
Kisköre, Rendezvény tér – október 1.
A nyári rendezvénysorozat záró elemeként érkezik az Ismerős Arcok zenekar, akik sokak számára ismeretlenek lehetnek, ám dalaik olyan fellegajtókat nyitogatnak, hogy kik meghallják azokat, szabadulni tőlük sosem tudnak.

MUS-E
Európai Ifjúsági Központ – október 1.
Október elsején rendezi meg a a MUS-E Magyarország a hazai első, ingyenes művészeti nevelés konferenciát “Művészet mint motiváció, avagy a motiváció művészete” címmel az Európai Ifjúsági Központban, olyan neves előadókkal, mint Csépe Valéria kutató-pszichológus, Tari Annimária pszichológus, Trencsényi László pedagógus-kutató, Körmendy Zsolt egyetemi oktató, Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari díjas színész, Gryllus Samu zeneszerző, Bányai Sándor felnőttképzési menedzser, Rápli Györgyi karnagy, Döbrössy János karnagy, Petkes Csaba az innovatív pedagógiai módszertan szakértője, Mácsay Krisztina művészettörténész, Aaron Stevens, a Szent Kolumba Skót Misszió vezetője és Boldizsár Ildikó meseterapeuta. A nap során előadások, kereasztal-beszélgetések és workshopok színesítik a programkínálatot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ