Szomjas György 1992-ben készített mozija, a Roncsfilm sokak szemében kultikus alkotás. Három és fél éven keresztül vetítették minden este a Szikra moziban. Egyes jelenetei, a párbeszédek ma már klasszikusnak számítanak.

Most a Roncsfilm Kettő forgatását tervezik, de előtte néhány egykori és új szereplővel egy hosszabb dumafilmet készítenek, „a Gólya és a velnessz disznó” címen, a Roncsfilm Kettő anyaggyűjtése és előkészítéseként.

szomjasgyorgy_a_golya_es_a_velnessz_disszno_poloA „Gólya” film

  • A film kb. 70 perces lesz, és olyanok jelennek meg benne mint, Szőke András és Badár Sándor, Kapa és Pepe, Hobo, és még sokan mások.
  • A beszélgetéseket ugyanott veszik fel, a Gólya presszóban, ahol a Roncsfilm is játszódott.
  • Barátaink egy-egy történetet mondanak a kamerába egy sör vagy pálinka mellett. Ezek a történetek képezik alapját a készülő nagyjátékfilm forgatókönyvének, és így némelyik bekerül majd a Roncsfilm Kettőbe is, színészekkel, megrendezett formában.
  • A „Gólya” film, illetve a Roncsfilm Kettő új történeteket mesél el arról a világról és közegről, amiben ma, 24 évvel később élünk. Most már talán egy kicsit keserűbben, de éppoly szórakoztatóan.

A Gólya” film,  illetve a Roncsfilm Kettő forgatókönyve társadalmi finanszírozásban készül, amelynek kampánya elindult az Indiegogo honlapon:

https://www.indiegogo.com/projects/a-golya-es-a-velnessz-diszno-film#/

Miért érdemes támogatni a Gólya és a velnessz disznó” című projektet?

Elkészül egy olyan kb. 70 perces film, amire ma nehéz állami forrásból pénzt szerezni. A filmet minimális stábbal, saját erőből készítjük, a támogatás ezért szükséges.

A rendező, Szomjas György

A „magyar újhullám” egyik kiemelkedő alakja, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Kiváló művész. 12 nagyjátékfilm, és számtalan dokumentum- és rövidfilm rendezője. Legismertebb játékfilmjei: Talpuk alatt fütyül a szél, Rosszemberek, Kopaszkutya, Könnyű testi sértés, Falfúró,  Roncsfilm. Első játékfilmjével (Talpuk alatt fütyül a szél) új műfajt teremtett:  a magyar westernt (eastern), cowboyok helyett betyárokkal. Munkásságában fontos szerepet tölt be a rock és a népzene, általában a populáris kultúra iránti érdeklődése.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ