A Városliget kert- és tájépítészeti megújításának részeként – a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve – odúkat és madáretetőket helyeztek ki a Városligetben. Átadásra került egy madárbarát mintakert, és egy hozzá kapcsolódó tanösvény is.

A Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatok augusztusban kinevezett miniszteri biztosa különösen fontosnak tartja, hogy a Városliget parkjában megvalósuló fejlesztések során vegyék figyelembe az ott honos állatvilág szempontjait is.

Noha a Városliget nem egy természetes ligeterdő maradványa, hanem a XVIII. században elkezdett, s azóta is folytatott telepítések, illetve parkfenntartó munka eredménye, igen sok Magyarországon őshonos állatfaj választotta természetesen élőhelyének. A hazánkban vadon megtalálható, valamivel kevesebb, mint négyszáz madárfaj közül 123 faj városligeti előfordulásáról vannak hitelesített adatok. De több kisemlős, köztük sünök, denevérek, sőt még cickányok is előfordulnak a Liget területén.

jod_6878A fák védelmének és ápolásának szempontjai időnként ellentétesek a Városliget állatvilágának érdekeivel. Az idős fák ápolása során például a bekorhadt odvakat kitisztítják, lekezelik, ha nedves az odú, akkor gondoskodnak a pangó víz kivezetéséről is, végül pedig az egész odvat hálóval lezárják. Mindez a fák érdekében történik, ugyanakkor a madaraknak és a kisemlősöknek az lenne az érdekük, ha használhatnák az odvakat, még azon az áron is, hogy ez a fa idő előtti pusztulásához is vezethetne.

A helyes megoldás természetesen nem az odvak lezárásának elhagyása, hanem a madarak és a kisemlősök számára készített odúk kihelyezése. A Madárbarát Városliget program keretében – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve – ötven odú került kihelyezésre a Liget különböző pontjain. Emellett a téli madáretetésről is gondoskodnak: öt ponton állítottak fel madáretetőket.

Az odúk és etetők kihelyezése mellett pénteken átadásra került a Madárbarátok tanösvénye, illetve a Madárbarát mintakert is, amely a városligeti Királydomb szomszédságában, a játszóteret és a kis botanikus kertet összekötő sétány mentén került kialakításra. A mintakertben különböző típusú odúkat, itatókat, békamenedéket és „süngarázst” is kihelyeztek, azért is, hogy ötletet adjanak akár otthoni madárbarát kerek kialakításához is.

jod_6755A Madárbarátok tanösvényét, illetve a Madárbarát mintakertet pénteken délután adta át prof. dr. Persányi Miklós miniszteri biztos, illetve Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, aki egyben az MME Madárbarát kert programjának programvezetője is. Az eseményen felhívták a figyelmet a téli időszak madárvédelmi teendőire, így a madarak számára kihelyezett eleség fontosságára is.

Legyél te is madárbarát!

Vadon élő madárvilágunk európai viszonylatban is meglehetősen fajgazdag. Hazánk kis kiterjedése ellenére is képes volt megőrizni sokféle olyan élőhelyet, mely jól bemutatja a Kárpát-medence sokszinű, mozaikos élőhelyegyüttesét. Ezzel összefüggésben nagyvárosaink madárfaunája is fajgazdag. A vadon élő fajoknak azonban folyamatosan szűkítjük életterét, ezért egyre több segítségre van szükségük a túléléshez és állományainak hosszú távú fenntartásához. Hatékony védelmükhöz azonban nem kell szakembereknek lennünk, ezt bizonyítja néhány egyszerű példa, mellyel rengeteget segíthetünk tollas barátainknak.

jod_6788A gyakorlati madárvédelem egyik legismertebb módja a téli madáretetés. Sokan segítenek így vadon élő madarainkon, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük! A legfontosabb, hogy az etetés kezdetét mindig az adott év időjárásához kell igazítanunk: amíg az éjszakai fagyok, esetleg a hó nem köszönt be hozzánk, addig a madarak könnyedén találnak táplálékot, de a hideg beálltakor mindig jól jön számukra a segítség. Az etetéssel kapcsolatban fontos, hogy ha egy adott időszakban elkezdjük, ne hagyjuk abba egészen a tavaszi enyhülés beálltáig, mert a madarak megszokják a táplálékforrást. Ha hótakaró alakul ki, előfordulhat, hogy a közelben nem találnak más táplálékforrást, amennyiben elfogy nálunk az eleség. Ezzel akár madarak tucatjainak elpusztuláshoz járulhatunk hozzá. A folyamatosság mellett legalább ennyire fontos a táplálék fajtája is. Kerülendők a hegyes szemtermések, például az árpa, vagy az élesztővel készült termékek, mint amilyen a kenyér. Előbbi sérüléseket okozhat, utóbbi pedig bélgyulladáshoz vezethet. Legjobb, ha magevőinknek fekete napraforgót teszünk ki, mert ez rengeteg energiát tartalmaz. Ezen kívül rakhatunk ki cinegegolyót, szalonnát, faggyút. Az ún. lágyevők (pl.: rigófélék) számára – akik a kemény magokat csak ritkán, vagy egyáltalán nem fogyasztják – gyümölcsöket, zöldségeket is kihelyezhetünk.

Amennyiben a fenti szabályok betartásával létesítünk odútelepet, etető- és itatóhelyet, számos madárnak tesszük otthonosabbá kertünket parkjainkat. A Városligetben mindegyik madárvédelmi technikára láthatunk jó példákat, melyek elősegítik a terület madárvilágának fennmaradását és további gazdagítását. Amennyiben ezeket minél többen alkalmazzuk akár egy bérház belső udvarában is, sokkal élhetőbbé tesszük környezetünket. És, hogy miért jó ez nekünk? A számtalan élményért és azért a jó érzésért, hogy mi is tettünk valamit hazai élővilágunk védelme érdekében!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ