Március 8. egy különleges nap a naptárban, amikor a nőket ünneplik világszerte.  A női szerepek megváltoztak az elmúlt évtizedek során, e változások során és eredményeként is megmutatkozik tudásuk, erejük és kitartásuk – azonban a családon belüli erőszak még mindig sokakat érintő probléma Európa szerte és hazánkban is. A világnap alkalmából az AVON a Nőkért Alapítvány rekord összegű, 2 millió angol font értékű adományt ajánlott fel a családon belüli erőszak elleni küzdelem támogatására.

Az AVON-nál tudják, hogy a női szépség többről szól, mint a bőrápolás vagy a smink és egy nő akkor a legszebb, amikor kiegyensúlyozott, harmóniában van önmagával és biztonságban érzi magát. Bár gyakori kifejezés az egyenjogúság, mégis sok családban nem valósul meg, a nőt bántalmazza és rettegésben tartja a párja. Az ENSZ női jogegyenlőséggel és esélyegyenlőséggel foglalkozó hivatalának (UN Women) adatai szerint az Európai Unióban minden harmadik – összesen 62 millió – nőt bántalmaztak fizikailag vagy zaklattak szexuálisan 15 éves kora óta. Magyarországon minden ötödik nőt bántalmaz a férje vagy a partnere.

Az idei évben az AVON nőnap alkalmából a családon belüli erőszak megfékezéséért eddigi legnagyobb adományát, 2 millió angol fontot ajánlott fel, amelyet nemzetközi szinten használnak fel.

woman-228177_640„Az AVON a Nők vállalatként teljes mértékben kiáll a nőkért, és büszkék vagyunk arra, hogy ilyen mértékben tudjuk támogatni ezt a fontos és jó ügyet. Akárcsak nemzetközi szinten, úgy Magyarországon is évek óta aktív részesei vagyunk a családon belüli erőszak elleni harcnak. Ennek keretében idén is folytatjuk a stratégiai együttműködést a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és igyekszünk munkájukat a rendelkezésünkre álló eszközökkel maximálisan segíteni” – nyilatkozta a támogatás kapcsán Végh-Kósa Anita, az AVON Magyarország kommunikációs vezetője.

Fotokredit_MÖSA világnap kapcsán az AVON egy a családon belüli erőszakról Angliában készült felmérést is nyilvánosságra hozott, amelyből kiderült, hogy a 16-21 év közötti fiatalok 39%-a teljesen normálisnak tartja az agresszív viselkedést. A megkérdezetteknek több mint fele átélt már valamilyen mértékű erőszakos viselkedést a kapcsolatában, és a fiatalok közel 40%-a gondolja úgy, hogy kevés szó esik a kapcsolatokon belüli erőszakról.

A felmérés eredménye is jól mutatja, hogy ez a társadalmi probléma egyre inkább érinti a fiatalabb generációkat. Éppen ezért kiemelten fontos beszélni a témáról és a lehetséges kiutakról, ezzel is megkönnyítve a veszélyben lévő nők életét.”- tette hozzá Végh-Kósa Anita.

Fotók: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ