Márta István – a Művészetek Völgye alapítója – júniusban új és rendhagyó eseményt rendez, Kapolcska fesztivál néven a Balaton-felvidéki kistelepülésen, Kapolcson.

A minden elemében a gyerekeknek szóló kilenc nap június 17-én kezdődik egy hatnapos tehetségkutató- és fejlesztő táborral, ahol közel 100 iskolás korú fiatal kap „összkulturális” oktatást zenei, színházi, népzenei/néptánc, kézműves és média kommunikációs csoportokban, illetve a Hello Wood demo szekciójában. A csoportokat elismert művészek, illetve intézmények szakemberei vezetik. A táborban – a település és környékének megismerése mellett – közös „alkotások” létrehozására is lehetőségük lesz, a kreativitás és a hagyományos „kapolcs érzés” jegyében.

A tábort követően június 23-24-25-én három napos minifesztiválra kerül sor, ahol koncertek, színházi előadások, táncházak, játékok, kiállítások várják a családokat.

KapolcskaProgram_sajtaj1_foto_KalmandyFerencKapolcs Magyarország egyik emblematikus kistelepülése, a Kárpát-medence egyik kiemelkedő kulturális és hagyományőrző/teremtő helyszíne. A „völgymodell” számtalan hazai és határon túli magyar településnek jelentett/jelent példát arra, hogy a kultúra miként képezhet életminőséget- és gazdaságélénkítő hidat egy mikrorégióban. A „kapolcsozás” élő, országos szokássá vált, amely immár több generációit is magával ragadott.

KAPOLCSKA PROGRAM

Érték és minőség elvű gondolkodásra épülve próbál további utakra vinni, amely az elmúlt évtizedek tapasztalataira épül a 21. század – technikai, társadalmi, kulturális – kihívásait figyelembe véve, a meglévő és prosperáló folyamatok mellett.

KapolcskaProgram_sajtaj2_foto_KalmandyFerencA Program középpontjában a gyerek és a család áll, célkitűzése kettős: egyfelől a tehetségkutatás, tehetségnevelés, másfelől pedig a fesztiválon a családi egység erősítése.

A 360 lelkes Kapolcs – nyitott és zárt területeivel, történelmével, hagyományőrző és teremtő aktivitásaival – alkalmas egy öko-szemléletű, interaktív és különleges oktatási forma kipróbálására. Ezzel az újfajta kezdeményezéssel az is a cél, hogy a következő években más völgyfalvak (pl. Taliándörögd, Vigántpetend) is – ehhez hasonlóan – nyári oktatási központtá váljanak. Ez a program a meglévő „kapolcs brand” egyfajta továbbfejlesztése.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ