Az 50. állomásához érkezik a Hegedűvel a világ körül címmel három évvel ezelőtt útjára indított hangversenysorozat, melynek keretében Mága Zoltán világszerte a magyar zenei kultúrát népszerűsítette, Erdélyen át Koreán és Kínán keresztül Amerikáig. A hegedűművész 50. jubileumi koncertjének a Magyar Állami Operaház ad otthont 2017. július 15-én.

Hegedűgála az Operában

Az exkluzív gálaest vendégművésze korunk egyik legnagyobb hegedűművésze, Shlomo Mintz, és Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész lesz, a repertoár pedig számos kuriózumot ígér. Fellépnek az Operaház dívái, a világszerte ünnepelt Kossuth-díjas operaénekes, Komlósi Ildikó és a legnagyobb külföldi operaházak egyik leggyakrabban felkért énekesnője, a Magyarország Kiváló Művésze-díjas Sümegi Eszter.

Hegedűvel a világ körül

Az újabb százállomásos hangversenysorozatának 50. jubileumi előadáshoz érkezett Mága Zoltán hegedűművész a sikerrel teljesített 100 Templomi Koncert és a Hegedűvarázs – 100 Koncert a Magyar Zenei Kultúráért missziója után. Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar három év alatt ötször turnézott a tengerentúlon, háromszor járta be a Kárpát-medencét is. Több mint húsz országban léptek fel, népszerűsítették a magyar zenei kultúrát. A hangversenykörút hátralévő állomásai között pedig Ausztrália, Új-Zéland és Izrael is szerepel.

A magyarországi 50. jubileumi koncertet a Magyar Állami Operaházban rendezik meg július 15-én 20 órakor. A Hegedűgála az Operában exkluzív gálaesten Mága Zoltán együtt játszik majd a világ egyik leghíresebb hegedűművészével az orosz-izraeli származású Shlomo Mintz-cel, akit versenyművek magánszólamának megformálásáért világszerte egekbe emelnek a kritikusok.

Mága Zoltán 50. koncertShlomo Mintz rendszeresen lép fel a világ leghíresebb karmestereivel, zenekaraival, és gyakran hallhatjuk szóló és kamarazenei hangversenyeken is. Meglepetést tartogat a publikumnak Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője és docense is. Az ünnepi koncert fellépői között köszönthetjük a gyönyörű hangú mezzoszoprán énekesnőt, a magyar operavilág büszkeségét, a Kossuth-díjas Komlósi Ildikót. Csodálatos előadással készül korunk egyik legnagyszerűbb szopránja, az Operaház elismert szólistája Sümegi Eszter is. A káprázatos látványvilágról a Kossuth-díjas rendező, Kerényi Miklós Gábor KERO gondoskodik, közreműködik a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar.

Büszke vagyok rá, hogy a világ legnevesebb koncerttermeiben interpretálhattam a világhírű magyar zeneszerzők műveit, ezért választottam 50. koncertem színhelyéül Európa legpatinásabb operaházát, Magyarország legrangosabb zenei színpadát. Sokszor játszottam a Magyar Állami Operaházban, mint az Operabálok rendszeres fellépője, de a legemlékezetesebb számomra a tizenöt esztendővel ezelőtti, 2002-es karácsonyi koncert, melyet huszonkét ország tévénézői láthattak. Az 50. ünnepi gálaesten az Operában tartandó koncertemmel szeretném megköszönni a közönség támogatását és szeretetét, amelyet harminchárom éves pályafutásom alatt a világ minden táján érezhettem. Ahogy eddig is tettem, továbbra is nagy örömmel hirdetem koncertjeimen, hogy a magyar nemzet több világhírű zeneszerzőt is adott a világnak. Bartók Béla, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Hubay Jenő, Weiner Leó, Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Reményi Ede művei meghatározó részei magyar nemzeti zenei kincsünknek, kiváló szerzeményeiket szívből adom elő a világ minden pontján. Fontosnak tartom, hogy minden zeneszerető ember tudja, fergeteges ritmusú muzsikák származnak kontinensünk szívéből, a Kárpát-medencéből és ne feledjük azt sem, hogy a cigányzene az egyetemes magyar kultúra, és a világörökség része. Megtisztelő számomra, hogy a Hegedűvel a világ körül sorozat minden állomásán a magyar kultúra egyetemességét hirdethetem” – fogalmazott a hegedűművész.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ