A jóízűen falatozó vendégek látványa a legjobb dolog, ami történhet velünk egy kerti grillezés során. Összeszedtünk 5 aranyszabályt, amelyek betartásával garantált a tökéletes grill-élmény. 

A „Hol” dilemmája

Egyértelműnek hangzik, mégsem fordítunk elég figyelmet arra, hogy a kerti grillező ideális helyre kerüljön. Ügyeljünk arra, hogy mindenki hozzáférhessen, körbe lehessen ülni, megalapozva az igazán derűs hangulatot. Praktikusság szempontjából pedig érdemes minél közelebb elhelyezni a konyhához, hogy az alapanyagok szállítása se okozzon fennakadást.

Első az egészség

Sokat tehetünk az egészségünkért, ha a vörös húsok helyett a fehér húsokat (szárnyasokat, halakat) részesítjük előnyben. A húsok előkészítésekor a zsírdarabok eltávolítása nem csak a diétának kedvez, de elkerülhetjük azt is, hogy a tűzbe csöppenve lángra kapjon az ételünk. Fontos, hogy a húsokat kellőképpen süssük át, így nem csak finomabbak lesznek, de a baktériumokat is elpusztítjuk. Emellett érdemes minél több zöldséget is helyezni a rácsra: a cukkini, a kukorica, vagy akár a spárga is remek választás e célra.

Foodie-tippek

Az üzletek polcai roskadoznak a grillfűszerektől, de ezek többnyire tele vannak ízfokozókkal és aromákkal. Ha tudunk, használjunk friss fűszernövényeket, de érdemes elkészíteni saját fűszerkeverékünket, grillpácunkat is: ehhez feketeborsot, fokhagyma granulátumot, édes és csípős pirospaprikát, chilit és szerecsendiót javaslunk, valamilyen karakteres fűszerrel (például rozmaring) kiegészítve. A pácba soha ne tegyünk sót, mert elszívják a húsból a nedvességet. Jó szolgálatot tehetnek továbbá a marinádokhoz a különböző ecetek (balzsamecet, vörösborecet) és elengedhetetlen a jó minőségű olívaolaj.

Csak biztonságosan

A grillezés nem veszélytelen, ezért körültekintőnek kell lennünk, akkor is, ha épp elragad a hangulat és lankad a figyelmünk. A grillezőt mindig tartsuk távol az éghető dolgoktól, legyen a közelben egy vödör víz, homok, melyek segíthetnek eloltani egy esetleges tüzet. Ha gázgrillünk van, gyakrabban ellenőrizzük, hogy minden megfelelően működik-e rajta, elkerülve a szivárgást.
Amikor végeztünk a sütögetéssel, győződjünk meg róla, hogy teljesen eloltottuk a tüzet, és még véletlenül sem kaphat lángra.

A végére marad a piszkos munka

A kerti sütögetés utolsó, és egyben legkellemetlenebb fázisa egyértelműen akkor veszi kezdetét, amikor a vendégseregtől már könnyes búcsút vettünk. Egy grillezés ugyanis rengeteg szennyeződéssel és mosatlan edénnyel jár, elég csak magára a grillsütőre és a tányérok makacs zsírfoltjaira gondolnunk. Ha egyszerűen el akarjuk tüntetni a piszkos edényeket, hogy minden makulátlanul tiszta legyen, a legkényelmesebb, ha bevetjük a mosogatógépünket.

Ebben az esetben ajánlható a Somat Gold tabletta használata, ami lehetővé teszi, hogy edényeink megszabaduljanak a makacs foltoktól és újra kristálytisztán ragyogjanak. A Somat mosogatógép-tablettája ugyanis mélyen behatol az odaégett szennyeződésekbe – akár előáztatás nélkül is – és kitűnően feloldja azokat, így nekünk már csak a csillogóan tiszta edényeket kell elpakolnunk a következő alkalomig.

A grillezés kétségkívül a nyár csúcspontja, ahol a szuper hangulat, felejthetetlen sztorik és ínycsiklandozó ízek találkoznak – a tippeket betartva biztosak lehetünk benne, hogy mindenkinek maradandó élményt alkottunk.

 

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ