Az ünnepek alatt a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár Hütte bisztrójában naponta más-más, a Kárpát-medence gasztronómiáját népszerűsítő ingyenes programokat szerveznek. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és a vásár vendéglátósainak együttműködésében év végéig a klasszikus hazai ízek mentén kóstolhatnak különlegességeket a Vörösmarty térre kilátogatók.

Minden héten szerdától vasárnapig változatos alapanyagokat felhasználva tart látványfőzéseket, ételkóstolókat az Iránból nemrég hazatért Ramon Batta Domingó rezidens séf, borkóstolókkal kiegészítve.

Karácsonyi Vásár Vörösmarty 5A Hütte bisztró célja, hogy a Kárpát-medence gasztronómiai remekeit vonultassa fel hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a szakmájukban elismert vendégséfekkel, sommelier-kkel, borbárosokkal, borászokkal, csokoládészakértőkkel, pálinkamesterekkel, sörfőzőkkel, baristákkal, pezsgőkészítőkkel, kávépörkölőkkel.

Ahogy a Hütte bisztró, úgy a téri vendéglátósok – XXL Catering, Piknik Centrum, Alem Duna, Anonymus Bar&More, Katlan Tóni konyhája, Éléskamra Gasztro – kínálatában is megtalálhatók a minőségi borok és pezsgők, prémium pálinkák. A forralt bor ugyancsak fontos eleme a vásár gasztrokínálatának, amely a megnevezett egységekben komoly reformon esett át. A téren 2017. évben az alábbi borokból készül a forralt bor: Piknik Centrumnál és Katlan Tóninál Frittmann Borház, Kővári Grill a saját, az XXL Catering a Szekszárdi Szabó Pince az Anonymus Catering a Katona Borház boraival készül.

A szervezők egy nyílt nap keretében mutatták be a sajtó képviselői számára a vásár gasztronómiai kínálatot, az eseményen az alábbiakat lehetett megkóstolni:

Gasztroélmény a Vörösmarty téri vendéglátósoktól

A Vörösmarty térre kitelepült vendéglátósok (XXL Catering, Piknik Centrum, Alem Duna, Anonymus Bar&More, Katlan Tóni konyhája, Éléskamra Gasztro) adventi vásári gasztrokínálata lefedi a hagyományos magyar ízeket, legyen szó sörrel locsolt, lassan sült malacról, kacsakolbászról, egészben sült fogasról, kacsahússal töltött káposztáról, kaláccsal töltött májas hurkáról, hízott libamájról.

Vörösmarty tér Karácsonyi Vásár ételek#BalatonAlapanyagai – keszthelyi tokhal és töreki bab

A Balatoni Gasztrotérkép szakmai csapata újra megválasztotta az idei év alapanyagait: mostantól a keszthelyi tokhalat és a töreki babot érdemes lesz megjegyezni: ezek azok az alapanyagok, amelyek decembertől még nagyobb figyelmet kaphatnak majd a balatoni régió éttermeiben. A Balatoni Gasztrotérképen szereplő vendéglátósok úgy gondolják, egy-egy alapanyag kiemelése, és a termelők támogatása előrelendítheti a balatoni régiót, segíthet a gazdaságoknak és a vendéglátósoknak is. Ezen kezdeményezést támogatva jelenik meg a keszthelyi tokhal és a töreki bab is a hütte-bisztró ételkínálatában.

keszthelyi tőkehal és töreki bab 1Borháló – újítás forraltbor-fronton

A Sziget-fesztiválokról is ismert Borháló Borkereskedés belépett a forralt borok piacára is az idei adventi vásárban. A színvonalat a Borháló szerint három tényező szavatolja: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia. A forralt borok ízesítése széles skálán mozog a borsos-tüzes férfias nedűktől a sangría típusú gyümölcsös változatokig; a Borháló fűszerezése inkább a nőies vonalat követi, amihez a gyömbér ad egy markáns férfias vonást. A fűszer-összeállítás Tegzes Dániel, a neves szentendrei „Fűszerész” kompozíciója. Az elkészített forralt bort a téri vendéglátósokból álló szakértői panel tesztelte, és az ő visszajelzésük alapján alakult ki a végleges ízvilág.

Lucky Cup – a „magyar kávé”

A kávék világának mennél alaposabb megismerése vezette az első igazi magyar kötődéssel rendelkező kávé tulajdonosát.  Az „A Kávé Háza” névre hallgató üzletükben hosszú évekig kísérleteztek, hogy végül megtalálják a megfelelő alapanyagot, technológiát, műszaki paraméterek, a megfelelő típusú vizet. Ennek a kutatásnak a végeredményét nevezték el Lucky Cap Micro Roastery & Coffee Conception-nek, amelyben helye van a tradicionális olasz kávé stílusnak ugyan úgy, mint a helytelenül speciality coffee stílusnak nevezett újhullámos kávéknak is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Béres Szőlőbirtok – Furmint 2016, 5 Puttonyos Aszú (2008)

A Béres Szőlőbirtok fiatalos, lendületes borászat, igazi színfolt Tokaj-Hegyalján. Céljuk a kezdetektől az volt, hogy a birtokhoz tartozó történelmi dűlőkből származó szőlőből modern szemlélettel és eszközökkel Tokaj-Hegyalja rangjához méltó, nagy borokat alkossanak. Mára kijelenthető, ezt a célt elérték: a kiváló talajadottságoknak, a mikroklímának, hozamkorlátozásnak és a hozzáértő, kíméletes feldolgozásnak köszönhetően már az első, 2003-as évjáratból igen szép, ígéretes borokkal mutatkozhattak be, melyeket azóta is további sikerek követnek hazánkban és külföldön egyaránt.

Brebis Pezsgő – Chardonnay Brut, Pinot Noir Rosé

Új, prémium minőségű, magyar pezsgőmárka érkezett a hazai piacra. A Brebis tradicionális eljárással készül – méthode traditionnelle –, amely a klasszikus champagne-i pezsgőkészítési módszert jelenti. Ez a munkaigényes, összetett és hosszúra nyúló készítési folyamat lehetővé teszi, hogy a Brebis kiemelkedjen a piacon lévő pezsgők közül. A belváros legnépszerűbb vendéglátóhelyein is kapható lesz az új magyar pezsgő, de csak pohárral, amelynek ára nagyságrendileg egy prémium minőségű whiskey-hez lesz hasonló. Felbontás után pezsgőzáróval több napig megőrzi a buborékokat.

Látogassanak el Önök is a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba, kóstolják meg az ünnepi és szilveszteri ételkülönlegességeket 2017. december 31-ig!

További információ: www.budapestkaracsony.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ