Skócia nemes párlatainak, whiskeynek hazánkban is egyre több híve akad, de biztos, hogy mindent tudunk az uisge beatha-ról, vagyis az élet vizéről? Összegyűjtöttünk néhány alapigazságot és tudnivalót, amivel egy-egy ínyenc estén a társaság szakértőjévé válhatunk.

 1. Bemelegítésként tisztázzuk a whisky és whiskey közti különbséget: előbbi a skót és kanadai nedűt, míg az -e betűs változat az ír és amerikai párlatokat jelöli.
 2. Nem tartozhat akármi a skót whiskyk nemes családjába: a törvény szerint csakis a skót földön desztillált és legalább 3 évig és 1 napig tölgyfahordóban érlelt ital nyerheti el a megtisztelő megnevezést. A hordók a whisky előtt amerikai bourbonnek vagy spanyol sherrynek nyújtottak otthont. Általában kétszer, két és félszer, ritkán akár háromszor is lepárolják.Whiskey kisokos 2
 3. A skótok igazán komolyan veszik a whiskykészítést: Edinburghban akár doktori fokozatot is szerezhetünk a szeszfőzés tudományából. A kevert típusok mestere, azaz a master blender a maláta és gabona keverékéből készült változatok receptjének egyedüli őrzője, a titkos összetevőket az üzemben csak tanítványával, a blenderrel osztja meg.
 4. Az üvegen feltüntetett whisky kora mindig a legfiatalabb whiskyét jelöli: tehát egy 12 éves blended whisky legifjabb hozzávalója 12 évig érlelődött a tölgyfahordóban. Az ital a borral ellentétben palackozás után nem érik tovább, hiába tároljuk évekig a polcon.
 5. Az angyalok is besegítenek a szeszfőzők munkájába: az érlelés során a whisky átlagosan évente 2-4%-ot veszít a mennyiségéből. Ez az Angel’s share, vagyis az Angyalok jussa, akik rendszeresen ellenőrzik, hogy biztosan jó minőségű ital kerül-e majd a poharunkba.
  Fotó: Juhász Tibor
 6. A fertőzésektől is megóv: egy kutatás során különböző baktériumokkal megfertőzött jégkockákat helyeztek el alkoholos italokban, majd olvadásuk után megvizsgálták a kórokozótartalmukat. A legkeményebbnek a whisky bizonyult, mivel minden fertőzést elpusztított. Azért bakteriális megbetegedések esetén orvosunk véleményét is kérjük ki, mielőtt intenzív whisky kúrába kezdünk…
 7. Még a klasszikus hollywoodi sztárok és Jockey Ewing is rosszul itták a whiskyt! Ugyanis az elterjedt szokással ellentétben nem a tipikus széles, hanem a konyakos pohár az aromák legjobb barátja: széles alja és szűk karimája segít koncentráltan tartani az illatanyagokat.
 8. Lassan a jéggel! A jégkocka amellett, hogy kellemesen lehűti italunkat, az aromákat is lezárja. Egy-két csepp víz hozzáadásával viszont kifejezetten kiemelhetjük az ízeket.
 9. Skóciában szinte mindenkinek van egy whiskyfőzéssel foglalkozó rokona: az ország 126 lepárlóüzemmel büszkélkedhet, termékeikből pedig másodpercenként 39 üveget exportálnak. Azért a hazaiaknak is marad valami: kedvenc whiskyjükből, a The Famous Grouse-ból minden pillanatban három kortynyi fogy.Whiskey kisokos 3
 10. Legalább olyan pompás kiegészítője az életeknek, mint a bor. Ha igazán gourmet élményre vágyunk, húsok, steakek és street food fogások mellé és azok pácaként is bátran használjuk, de gyümölcsös és csokoládés édességeinket is feldobja egy-egy csepp aranyló nedű.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ