Hazánk területének 80%-a alatt található termál- illetve gyógyvíz. Míg az orosz turistákat külön repülőjárat szállítja Hévízre, addig a magyarok nagy része vajmi keveset tud vizeink sokrétű felhasználhatóságáról valamint gyógyító erejéről. Még ha fel is keressük a gyógyvizeinket, akkor is pihenni megyünk (78%), és csak a válaszadóknak 16 %-a használja ki a földünk kincseit gyógyulási vagy rekreációs céllal. Az idősebb korosztály jobban értékeli a termálvizet, de hagyományos gyógyfürdőbe még így is a megkérdezettek negyede sosem jár.

A Danubius Hotels újra megkérdezte a vendégeit a nyaralási és wellnessezési szokásaikról. Az online felmérésében több mint 5000 fő fejtette ki véleményét a hagyományos fürdőbe járástól a gyógyszolgáltatásokon át a fitneszgurukig.

Az eredmények magukért beszélnek: Idén átlagosan 165 ezer forintot szánunk a szállásra, aminek a kiválasztásánál a legfontosabb szempont a melegvizes medence (73 %) és a nyugalom (58%). Tarol a wellness hétvége, és a félpanziós ellátás. Lazításnak pedig tökéletes egy jóleső masszázs, ami válaszadók 78%-nak a kedvence.

danubius gyógyfürdő 3Itt van a lábunk alatt, és mégis a külföldiek gyógyulnak tőle!

Bár gyógyvizeink messze földön híresek, mi mégis inkább kikapcsolódásért keressük fel a vizeinket (78%), mint az egészségünk megőrzéséért. Szerettük volna kideríteni, hogy a válaszadóink mennyire vannak tisztában azzal, hogy milyen betegségek esetén használhatók vizeink. Még a legjobban köztudott mozgásszervi és reumatikus betegségeket is csak a megkérdezettek valamivel több, mint a fele jelölte meg, de a keringési zavarok gyógyításáról már csak a válaszadók 23%-nak volt tudomása. Ez azért is elszomorító, mert 2016-ban a halálozások több mint feléért (54%) a szív-  és érrendszeri megbetegedések feleltek. A harmadik leggyakoribb halálozással végződő betegség az emésztőszervi rendellenességek. Gyógyvizeknek erre a problémára gyakorolt jótékony hatásáról csupán a válaszadók 24%-a van tisztában.

Hihetetlen gyógyerő, amit a magyarok negyede sosem használ.

Hazánkban jelenleg 207 gyógyvíz van, de egy átlagos honfitársunk jó esetben 10-15-öt tud belőlük felsorolni. Gyógyvíznek nevezzük az olyan természetes ásványvizet, amelynek bizonyított gyógyhatása van, és hatóságilag is bevizsgált. Ide tartoznak az ismert, és kevésbe ismert gyógyfürdők és források, illetve az ivókutak is.

Vizeinket nem aknázunk ki eléggé a gyógyulásunk, egészségünk érdekében. A lakosság fele évente 1-2 alkalommal jut el hagyományos fürdőbe, és 4 emberből 1 soha. Ráadásul a felmérés szerint ez nem pénz kérdése, a magasabb jövedelműek 25%-a soha nem keresi fel Magyarország folyékony kincsét, a termálvizet. Akik mégis látogatják a gyógyvizes fürdőinket, azoknak a 78%-a csak pihenést és kikapcsolódást keres, de a stresszoldás ezen formáját is csak a válaszadók 20%-a teszi havi rendszerességgel vagy annál gyakrabban. Nem meglepő adat, hogy megelőzési célzattal inkább az idősebb korosztály érkezik (55%), erre a középkorúak és fiatalabbak közül csak 38%-uk gondol.

danubius gyógyfürdő 1Nem féltjük eléggé az egészségünket!

Az ördög a részletekbe lakozik, és nincsen ez másként az egészségünk megőrzésében sem. Megelőzés vagy rehabilitáció? A 35 év alatti korosztály 12%-a soha nem jár gyógyfürdőbe vagy wellness szállodába, míg az idősebb korosztálynak csupán 2%-a nyilatkozta ezt.

Sajnos, a statisztika igazolja az elméletet.  Az évente maximum 100.000 forintot üdülésre költők inkább tüzet oltanak.  Ebben a csoportban lett a legalacsonyabb (48%) a megelőzés céljából és a legmagasabb (21%) a rehabilitációs okokból való gyógyfürdő látogatás, vagyis akkor költenek jobban az egészségükre, ha már megtörtént a baj. A magasabb jövedelműek körében ez csupán 13%, viszont ők megelőzés céljából (55%) mártóznak meg gyakrabban a gyógyvizekben.

Más perspektívából megközelítve, az idősebbek jobban figyelnek a rehabilitációra. Betegség miatt saját elhatározásból a középkorúaknak és fiatalabb korosztálynak csupán 5%-a, míg az idősebbeknek a 25%-a keresi fel a gyógyfürdőket, wellness szállodákat.

Béres Alexandra 3-szor népszerűbb, mint Rubint Réka!

A válaszadók körében kutattuk az ismert fitnesz szakemberek népszerűségét, ezek szerint a megkérdezettek körében Béres Alexandra a legnépszerűbb fitneszedző. Nemek szerinti bontásban a hölgyek körében Béres Alexandra, férfiaknál Katus Attila a nyerő.

Életkor szerint a 35 évnél fiatalabbak jobban szeretnének Rubint Réka óráján részt venni (33%), mint Béres Alexandráén (24%), de összesítésben Alexandra óráján 3-szor annyian izzadnának. Természetesen volt lehetőség olyan nevek felsorolására is, akik nem szerepeltek a listában. Így kapott egy-egy szavazatot Schobert Norbi, Péntek Enikő, Szentgyörgyi Rómeó és Pamela Anderson is!

danubius gyógyfürdő 2Hihetetlen gyógyerő van a vízben. Használd ki Te is!

Magyarország a gyógyvizek országa. Mégis mennyien használják a gyógyulásukhoz, egészségük megőrzéséhez? Mint a felmérésből is kiderült, nagyon kevesen (a válaszadók csupán 16%-a). Ha el is jutunk olyan helyre, ahol lehetőségünk van a gyógyító vizeinkben megmártózni, akkor is a kikapcsolódás és pihenés vezérel minket, és nem aknázzuk ki eléggé a természet adta lehetőségeket a gyógyulásunk, egészségünk érdekében. Összegezve járjunk többet gyógyfürdőkbe, mert megtehetjük!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ