Bár az Etyek-Budai borvidék csak 1990-ben kapott borvidéki rangot, a szőlőtermelésnek több évszázados hagyományát őrzi. Az ökológiai adottságai révén minőségi borok készülnek ezen a területen, melyek közül ötöt az Ital Magyarországnak köszönhetően egy izgalmas Velence-koncepcióba csomagolva ismerhetünk meg.

Az Etyek-Budai borvidék egyik régiója Velence, melynek szerepköre ez idáig nem igazán emelkedett ki. Sokáig ismeretlen terület volt szőlő- és bortermelés szempontjából, pedig a Velencei-tó közelségének köszönhetően kedvező adottságokkal rendelkezik: a Pázmánd, Nadap, Sukoró és Pákozd gránitos talaja, valamint a déli parti agárdi szőlőterületek talaja is kiváló minőségű. A terület különlegessége, hogy mivel a móri borvidék felől hűvösebb fuvallatok áramlanak, a borok elengedhetetlen kellékei, a savak nem égnek el. Ennek köszönhetően minden borunkra jellemző a szép savgerinc” – említette Dobos Ferenc főborász, a Velencei-tavi Borászati Kft. ügyvezetője, aki egyben a Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnöke is.

Az Ital Magyarország Kft. által forgalmazott Velence márka alatt egy öt borból álló kollekciót értünk, amely a következőket tartalmazza: Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Zöld Veltelini, Velence Fehér Cuvée, Rosé Cuvée, közülük több kiemelkedő eredményt ért el nemzetközi szinten is.

Irsai Oliver
Irsai Oliver

Az Irsai Olivér egy nagy népszerűségnek örvendő könnyed, illatos bor, mely nagyon jó savgerinccel rendelkezik. A kiváló minőségét bizonyítja, hogy a 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet szerzett.

A Cserszegi Fűszeres illatjegyeit tekintve hasonló az Irsaihoz, egyfajta reduktív ízvilág jellemzi. Üde savakkal és jó savgerinccel rendelkező bor.

A Zöld Vertelinit egy jelentős terméskorlátozó technikával termelik a 25 éves szőlőterületen, ám a mennyiséget kárpótolja a kiemelkedő minőség. A magas ásványianyag-tartalom mellett egy intenzív, izgalmas ízvilág jellemzi.

A Velence Cuvée egy zamatos, testes és értékes bor, melyben a déli részről származó Chardonnay és a Nadap községi Rajnai Rizling harmonikus ötvözetet képez.

A 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen nemcsak az Irsai Olivér, de a Rosé Cuvée is kiválóan szerepelt: ezüstéremmel díjazták. A különleges bor 50%-át a Kékfrankos, 25-25%-át pedig a Syrah és a Zweigelt teszi ki. A kékszőlő az agárdi területen érik, s nagyban hozzájárul a rosé ropogós savához, amelyet a Syrah még zamatgazdagabbá tesz, eközben a harmadik összetevő a szép, lazacos színárnyalatáért felel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ