A Fiatal Családosok Klubja szervezet tavaly ősszel irányította rá a közfigyelmet a kereskedelmi gyakorlat egy kevéssé családbarát, az ünnepeink méltóságát sértő, az ünnepek megélését is akadályozó jelenségre.

Akkor a FICSAK számos felháborodott szülő, nagyszülő megkeresése nyomán az alábbi álláspontot fogalmazta meg:

Nem tartjuk helyénvalónak, hogy október eljöttével már feldíszített karácsonyfákkal találkozhatunk a kirakatokban, az üzletekben pedig „szezonális termékek” megjelöléssel egymás mellett sorakoznak a sírra való mécsesek, a csoki mikulások, a kész (néha lila tehenes) mikuláscsomagok, a szilveszteri duda, konfetti és a feldíszített műfenyőfák. Azt valljuk, hogy az ünnepek identitásunk alappillérei, emberi mivoltunk egyik legszebb megnyilvánulásai, közösségeink tápláló ereje. Az ünnepek összemosása és elértéktelenítése mellett nem mehetünk el szó nélkül, meg kívánjuk védeni ünnepeinket!

karacsony-macska-leadIdén is kiállunk amellett, hogy ami nekünk megadatott, megjár a gyermekeink is! Hisz mindannyian a legszebb gyermekkori emlékeinkként őrizzük a reggelre megtelő csizmácskánkat, vagy a december 24-én, csodálatosan ragyogó fenyőfát és az alatta megbújó ajándékokat. Ahogyan azt a bizonyos kis piros csomagot december 6-án, úgy a karácsonyfát is a megfelelő időben, Szenteste láttuk.

Az Ünnepvédők kezdeményezés célja:

Rávilágítani a kereskedelem figyelmét a problémára és egyúttal arra kérjük az illetékeseket, hogy legalább a Halottak napja elmúltát várják meg a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó árucikkek kiállításával, s a Karácsonyt idéző díszítések se jelenhessenek meg ennél korábban. Ezen kívül azt szeretnénk, hogy a mikuláscsomagokat, csoki mikulásokat és karácsonyi kellékeket úgy rendezzék el, hogy azok egy 110-130 cm magas gyermek számára ne legyenek szemmagasságban, vagy kerüljenek egy emelt peremű polc takarásába.

Ünnepvédők nevű kezdeményezésünk nagy visszhangot váltott ki a hagyományos és a közösségi média felületein is, egyesületünk pedig rengeteg támogató levelet, jobbító szándékú észrevételt kapott e tárgyban. Ez is arra ösztönöz, mi több kötelez bennünket, hogy megelőzve az őszi-téli ünnepkör kezdetét, a vásárlóik nevében – segítve a közös gondolkozást és a mindenki számára optimális megoldási lehetőségek kialakítását – egy javaslattal álljunk elő a következő időszakkal kapcsolatban.

karacsony2-pixabayEzúton szeretnénk kérni mindenkit, hogy csatlakozzon!

Hívunk minden magánszemélyt, civil szervezetet, a kereskedelem szereplőit, akik számára fontos, hogy gyermekeinkben ne keveredjen össze a Halottak napja a Karácsonnyal, akik szeretnének méltó módon, a maga idejében készülődni az ünnepekre és akiknek fontos a gyermekek egészséges lelki fejlődése.

Kezdeményezésünkről a FICSAK weboldalán is olvashat:

http://ficsak.hu/2018/10/16/ujra-indult-az-unnepvedok-mozgalom/