Van egy verseny, ahol nem másokkal, hanem önmagunkkal kell megküzdeni. Ez a mára legendássá vált Scitec Megateszt, melynek idei eredményhirdetésére december 12-én került sor a Scitec Gold Fitness Club-ban. És hogy ki nyert? Az a három versenyző, aki önmagához képest a legnagyobb pozitív testi változást érte el tizenkét hét alatt az étkezésnek, az edzésnek és a táplálék-kiegészítőknek, meg persze a kitartásnak köszönhetően.

1997 óta rendezi meg a Scitec Nutrition a mára legendássá vált amatőr transzformációs versenyt, a Megatesztet. A versenyen bárki indulhat, aki jobb formára, kidolgozottabb fizikumra vágyik. A szakértői zsűri fényképes nevezés alapján 150 jelentkezőt választ ki és támogat edzéstervvel, étkezési tanácsokkal a tizenkét hét során. A versenyzők egy olyan táplálék-kiegészítő csomagot is kapnak, amely minőségi hatóanyagokkal támogatja az edzés-és táplálkozási programjukat. A fejlődést (testkompozíció változás) 4 hetente dokumentálják fotózásokon, majd a képeken látható különbség alapján jutnak tovább azok a versenyzők, akik a legtöbbet változtak saját magukhoz képest. A döntő során nehéz helyzetben volt az elismert versenyzőkből és szakértőkből álló zsűri, mert szinte minden jelentkező lelkiismeretesen végigcsinálta a programot. A leglátványosabb eredményt azonban egy hölgy, egy fiatal fiú és egy önmagát versenyzői szintű amatőr testépítő kategóriáig felküzdő férfi érte el. Az ő történetük következik.

A női kategória győztese Sárközi-Pajkó Bernadett hol hajnalban, hol késő este küzdött az edzőteremben, ugyanis manikűrös munkája és kisgyermekei miatt napközben nem volt ideje önmagára. A fogyás kevésbé okozott gondot számára, annál inkább a minőségi izomépítés, hiszen a jó alakot a megfelelően tónusos izomzat határozza meg. „Mikor először edzeni kezdtem, látványos volt az eredmény. Mégsem voltam tökéletesen elégedett, ezért jelentkeztem a Megatesztre. Bennem láttak annyi változást, hogy kiválasszanak a hölgyek közül, de szoros volt a mezőny. Mindig szigorúbb vagyok önmagammal, mint másokkal. Ha valamit akarok, elhatározom magam és száz százalékkal küzdök a célért. Most is ez történt. Bevallom, fiatalon utáltam a tornaórát, sokáig nem is sportoltam, de a gyerekeim születése után szükségét éreztem a mozgásnak. A példám is mutatja: sosem késő életmódot váltani. A változásban nagyon sokat segítettek a táplálék-kiegészítők, a leghatásosabbnak számomra a kreatin bizonyult.

Sárközi-Pajkó Bernadett
Sárközi-Pajkó Bernadett

Volt egy haladó kategória, melyben a nevezőkön már a jelentkezéskor látni lehetett, hogy az átlagosnál komolyabb fizikumot birtokolnak. Izmaik tónusosabbak, tömegesebbek, jól kivehető a sportmúlt megléte, de nem versenyzői szinten.

Ezen kategória győztese Szabó József lett. Története kilenc évvel ezelőtt kezdődött, mikor még 130 kg-ot nyomott, majd egy magánéleti csalódás miatt 60 kilótól szabadult meg fél év alatt. Azóta foglalkozik testépítéssel. Eddig is szeretett edzeni, de a Megateszt igazi áttörést jelentett számára, ugyanis a Megateszt szervezők biztatására közben benevezett hazánk legrangosabb testépítő versenyére, a Superbody-ra is, melyet meg is nyert újonc kategóriában. Így ő duplán sikeresnek érzi magát, mert bár a Megateszt előtt is komoly izomzattal rendelkezett, átalakulása elképesztő. „Az edzés eddig is az életem része volt, de a táplálék-kiegészítőket nem alkalmaztam ilyen tudatosan. Sok holtponton átsegítettek a Scitec Nutrition termékek. Könnyebb volt szabályozni általuk az étkezést és az izomépítésben is nagy szerepet játszottak. A kazein volt a kedvencem.

Szabó József
Szabó József

A másik férfi kategória a kezdőké volt, melyben a jelentkezők átlagosabb testfelépítésűek. Az összkép náluk lehetett akár a nagyon vékony, vagy éppen a kissé elhízott, zsírfelesleggel rendelkező, de semmiképpen sem kifejezetten sportos.

A járműmérnöknek tanuló Holló Gergő szemtelenül fiatalon, 21 évesen nyerte meg a fent említett második férfi kategóriát. A zsűri viccelődése szerint „tipikus kólásüveg fazonból” változott át szálkás testfelépítésű, atlétikus fizikumú férfivá. „Bevallom, sosem problémáztam a súlyom miatt, imádok enni és aludni. A barátnőm is elfogadott kicsit kövérebben, nem emiatt neveztem be a versenyre, hanem mert a megmérettetésnek volt eleje és vége, ami nekem segített lelkileg motiváltnak maradni. Minden áldott reggel éhgyomros kardióedzéssel kezdtem a napot, hogy a zsíromból veszítsek. A mentorok támogatása nagyon sokat segített, miattuk nem mertem volna nem beletenni magam 100%-osan a küzdelembe, mindennap kemény voltam. Kedvencem a BCAA volt, ami segített, hogy a kardioedzéseknél ne veszítsek izmot.”

Holló Gergő
Holló Gergő

Bodó Imre többszörös testépítő bajnok, a Megateszt egyik zsűritagja és mentora is elégedetten nyilatkozott az indulók eredményeiről. Nehéz volt a döntés a fináléban, minden versenyző a szívemhez nőtt. Sok érdekes, megindító történettel találkoztam, de ki kellett zárni a szimpátiát és csak az objektív eredményre koncentrálni, vagyis hogy mely versenyzők hozták ki a legjobb formát magukból 12 hét alatt. A sikerre vezető úton fontos a genetika, fontos a táplálék-kiegészítés, de a legfontosabb a kitartás és az önfegyelem. A Megateszt versenyzőitől mi is nagyon sok motivációt kaptunk a közös munka során.”

A győztesek nem csak értékes táplálék-kiegészítő csomaggal és edzőterem bérlettel lettek gazdagabbak, de fejlődésüket tovább kísérik olyan elismert testépítő és fitness szakemberek, mint Kathi Béla és Salamon Dia.