Rangos művészek, egyedi, különleges előadások – a Zsidó Művészeti Napok 2019. május 25 – június 2. között, immár negyedik alkalommal ismét meglepetésekkel várja a zsidó kultúra kedvelőit.

A tavaszi fesztiválszezon kiemelkedő eseménysorozata ezúttal kilenc napos megmerítkezést kínál a sokszínű zsidó kultúra szinte minden műfajában, Budapest ismert előadótereiben. A szervezők a 2019-es kínálatból már bejelentettek néhány izgalmas programot, amelyekre bérlet formájában előre biztosíthatják helyüket az érdeklődők. Bizonyára sokak számára kedvező lehetőség az is, ha szeretteiket olyan nagyszerű művészek, mint Horgas Eszter, Bálint András, Mácsai Pál, Lukács Miklós, a Budapest Bár, vagy a Budapest Klezmer Band, Hernádi Judit, Dunai Tamás, Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter, Jávori Ferenc „Fegya” és Kováts Kriszta speciálisan a ZsiMü-n megvalósuló programjaira szóló bérlettel lephetik meg.

A még formálódó programsorozatnak van már néhány biztos pontja, így például május 25-én Horgas Eszter, Bálint András és a ClassJazz Band Szerelmes Chagall című koncertje, amelyen a 20. század egyik legnépszerűbb újítójának, Marc Chagall festőművésznek az életét mutatják be, izgalmas zenei crossover feldolgozásban.

Május 26-án Az élet értelme – Egypercesek száz percben címmel Mácsai Pál olvas fel Örkény István „Egyperces novellák” című kötetéből, Lukács Miklós cimbalomművész zenei kíséretével. Ugyanezen a napon Mazel Tov Budapest címmel a Budapest Bár koncertjén elsősorban zsidó származású zeneszerzők, szövegírók Seress Rezső, Zsüti, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, Horváth Jenő és mások – több generáció által ismert és kedvelt dalai kelnek új életre. Május 27.-én a Budapest Klezmer Band estje – Hernádi Judit és Dunai Tamás közreműködésével – a Hegedűs a háztetőn című musical “Szeretsz engem?” című dalából kiindulva, a férfi-női kapcsolatok rejtelmeit, a kapcsolatok valódiságát keresi és az igazi érzelmek hullámvasútját mutatja meg a zene segítségével a közönségnek.

Horgas Eszter
Horgas Eszter

Június 1.-én Zeneünnep – Pop, swing és klezmer  – címmel Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, a Budapest Klezmer Band alapító énekese, Jávori Ferenc „Fegya” közös koncertjét hallhatjuk. A művészek a ZsiMü történetében először állnak így együtt színpadra, hogy stílusok és dalok közötti közös utazásra hívják a hallgatóságot.

Június 2.-án igazi kuriózum lesz a Zenemozi – Chaplintől Felliniig című program. Kováts Kriszta színész-énekesnő ezúttal a mozi álomvilágába kalauzolja a közönséget, partnerével Farkas Gábriellel, aki nemcsak énekel, hanem rajzol is, megelevenítik a filmtörténet nagy legendáit, Charlie Chaplintől Meryl Streepig, Marylin Monroe-tól Dustin Hoffmanig, Greta Garbótól Woody Allenig, Ingrid Bergmantól Garas Dezsőig.