Az Európa lakosságát fenyegető egyre gyakoribb és egyre súlyosabb hőhullámok az emberek egészségére is kockázatot jelentenek, ám a lakóépületek, közintézmények, munkahelyek többségében nincs megfelelő légkondicionálás. A nagy melegben ugyanakkor káros hatásai lehetnek a túlzott klímahasználatnak is, azonban néhány szabály betartásával mégis megteremthetjük a kényelmes és a szervezetünk számára is ideális beltéri hőmérsékletet.

Európában is egyre extrémebb hőmérsékletekkel kell megküzdenie a lakosságnak nyaranként, ráadásul a tartós és az emberek egészségére is veszélyt jelentő hőhullámok mind gyakoribbá is válnak. A kontinens elmúlt 500 évének öt legforróbb nyarát az elmúlt 15 esztendőben jegyezték fel, és ezek mindegyike számos halálos áldozatot követelt, még az észak-európai országokban is. Nem feltétlenül pusztán a magas hőmérséklet a veszélyes, hanem sokkal inkább az, hogy milyen mértékben múlja felül a megszokott értékeket, azaz mennyire megterhelő egy-egy hőhullám az átlagos nyarakhoz szokott emberek számára. Dél-Spanyolországban például a 40 Celsius fokot közelítő hőmérséklet nem számít különösebb hírnek, miközben a hűvösebb Észak-Németországban a 30 fok feletti értékek következtében sokan szorulhatnak kórházi ellátásra. Kánikulában nem csak az idősek és a betegek veszélyeztetettek az átlagosnál nagyobb mértékben, de a szabadtéri munkát végzők, azaz pl. a mezőgazdaságban, építőiparban dolgozók is.

A hőség elleni küzdelemben kihívást jelent, hogy mivel eddig egyszerűen nem volt rá szükség, Európa nagy részén a lakóépületek, közintézmények, munkahelyek túlnyomó többségében nincs légkondicionálás: Németországban például az otthonok mindössze 2 százaléka van felszerelve légkondicionálóval. Mivel a jövőben mind gyakrabban és mind szélesebb körben lesz szükség a légkondicionálásra, fontos, hogy a lehető leginkább energiatakarékos klímaberendezést válasszuk – ehhez képest napjainkban globálisan a megvásárolt légkondicionálók átlagos hatékonysága csupán a fele a piacon kapható készülékek átlagának és mindössze harmada az elérhető legjobb technológiát felvonultató berendezésekének.

kánikula léngkondicionáló klíma 1Legalább ilyen fontos, hogy légkondicionálókat környezettudatosan és az egészségügyi szempontokat is szem előtt tartva működtessük. Bár a nagy hőségben csábítónak tűnhet jéghidegre állítani a berendezést, ez sem az áramfogyasztásnak, sem az egészségünknek nem tesz jót. „A belső hőmérsékletet mindig a külsőhöz viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 Celsius foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni” – tanácsolja Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként szükséges a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani.

A léghűtő mértékletes használatával ráadásul nem csak a megfázást, hanem a teljesítményünk csökkenését is elkerülhetjük: ha ugyanis valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb energia marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra. A helsinki műszaki egyetem kutatóinak 2006-os vizsgálata szerint kb. 22 Celsius fokos hőmérséklet mellett vagyunk a leghatékonyabbak, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a teljesítményünk.