Itthon 2019. szeptember 19-én debütál majd az az UFO-k titkos kutatásával kapcsolatos drámasorozat, amely az Oscar- és Golden Globe-díjas rendező, Robert Zemeckis (Forrest Gump, Vissza a jövőbe, Kapcsolat) producer, valamint öt kiváló rendező nevéhez fűződik. A kék könyv-projekt (Project Blue Book) a tudomány és a rejtély ötvözésével egyszerre törekszik a nézők kíváncsiságának felkeltésére, ugyanakkor tudásvágyának kielégítésére.

Maga a Project Blue Book egy nagyrészben titkosított amerikai projekt volt, amely az ’50-es, ’60-as évek égi jelenségeinek, azonosítatlan repülő tárgyainak kivizsgálására szakosodott – azaz az amerikai légierő nyomozásai az UFO-kkal kapcsolatban a hidegháború és az alakuló atomkorszak idején. Az aktákat, amelyeket a sorozat feldolgoz, nemrégiben hozták nyilvánosságra, megannyi álhírt és konspirációt elindítva. A kék könyv-projekt dokumentált eseményekre épül, a kor szellemét jól elkapva, hiteles módon dolgozza fel a történteket, és ez hamar közkedvelt sorozattá tette Amerikában. Olyannyira, hogy az alkotók már a második évad forgatásába is belevágtak.

A kék könyv projekt sorozat ufo 1A sorozat két kulcsszínésze Aiden Gillen (Trónok harca) és Michael Malarkey (Vámpírnaplók). Az események feldolgozását Dr. J. Allen Hynek (őt alakítja Aiden Gillen) egyetemi professzor saját története inspirálta – az Amerikai Egyesült Államok légierejének vezérkara őt kérte fel a titkos projekt vezetésére. Az évek során többezer misztikus esetet tártak fel, de a mai napig maradt még 700 megoldatlan. Az egyes epizódok egy-egy aktuális ügy dossziéjából indulnak, és fényt derítenek olyan valós eseményekre, mint a Flatwood-i szörny legendája (aki Nyugat-Virginiában okozott kellemetlenségeket), a Gorman Dogfight légiharc (egy pilóta égi csatája egy fényes jelenséggel), a Lubbock-i fények Texasban, vagy a két tapasztalt pilóta, Chiles és Whitted UFO-találkozása (egy szárny nélküli narancsvörös objektummal) Montgomery felett.

A kék könyv projekt sorozat ufo 2A drámasorozat rendezői gárdája is parádés, tele Cannes-i, Canadai, Torontoi, Emmy, BAFTA, sőt Oscar és még számos más filmdíj nyertesével, köztük Robert Stromberggel és Pete Travisszel. Az első évad 10 részéből mindegyikük 2-2-őt rendezett. A színészek további listájában, például két tábornoki szerepben megtalálhatjuk Neal McDonough (A holnap legendái, Különvélemény) és Michael Harney (Túlélni a női börtönt, Csillag születik) nevét. Dr. J. Allen Hynek feleségét, Mimit Laura Mennell (Whatchmen: Az őrzők, Alfák) testesíti meg. Lopakodó bájával szintén kiemelkedik az elegáns, magabiztos és szemet gyönyörködtető Ksenia Solo (Fekete hattyú, Elveszett lány) alakítása.

A várhatóan lenyűgöző, de mindenképpen feltáró sci-fi drámasorozat Magyarországon az Epic Drama csatornán lesz elérhető, szeptember 19-től csütörtökönként 21 órától.