Ahány ház annyi szokás, tartja a mondás, ez igaz a testalkatunkra is, hiszen ahány ember annyi féle. Bár minden ember egy kicsit más, testalkat típusból azért nincs végtelen számú, általánosságban három félét különböztetünk meg: endomorf, mezomorf, illetve ektomorf testalkat. Cikkünkben ezekről tudhatsz meg többet!

Mit jelentenek a testalkat típusok?

A mindennapi élet, illetve életmódváltás során hatalmas szerepe van annak, hogy melyik testalkat típus jellemző rád. Egyeseknek könnyeben megy az izomépítés, gyorsabb az anyagcseréjük, míg másoknak ez jóval lassabb és küzdelmesebb.

A hízásra való hajlamot is nagymértékben befolyásolja, hogy melyik csoportba tartozol, ha ezt figyelemben tartod, akkor máris előnyösebb helyzetből indulsz. Lássuk, hogy melyik testalkat típusnak mire kell figyelnie!

Endomorf testalkat

Az endomorf testalkatúaknak a legnehezebb a dolga, ha a fogyás a cél, ugyanis jellemzően nagyobb testtömegűek, a testzsírjuk jelentősebb része pedig a testük alsóbb részein található. Nekik keményebben, kitartóbban kell megdolgozni minden egyes leadott kilóért, és az izmok is nehezebben épülnek. Ha ilyen testalkattal rendelkezel, akkor érdemes messziről elkerülni a klasszikus édességeket és a zsíros, házias ételeket. Emellett pedig hasznodra lehetnek a magasabb intenzitású, magas pulzusszámon végzett kardioedzések, melyek hatékonyan égetik a zsírt.

Mezomorf testalkat

Izmos és sportos testalkatú vagy? Akkor te valószínűleg a mezomorf testalkatúak táborát erősíted, könnyen építesz izmot, és ugyanilyen egyszerűen szabadulsz meg a felesleges zsírtól is. Ahhoz, hogy meg is tudd tartani ezt az izomtömeget, neked azt javasoljuk, hogy fogyassz fehérjében gazdag ételeket, legyen az állati, vagy növényi, hiszen ez a makrotápanyag táplálja leghatékonyabban az izomrostokat.

Ektomorf testalkat

Nyúlánk és karcsú testalkat általában az ektomorf típust jellemzi, ők természetesen vékonyak, alacsony testzsír százalékkal és aránylag kevés izomtömeggel. Ha ilyen testalkattal rendelkezel, biztos tapasztaltad már, hogy hiába eszel, nem tudsz hízni, és az izmaid is nehezebben kezdenek el kerekedni. Ne csüggedj, hiszen semmi sem lehetetlen, a minőségi és tápanyagdús, fehérjében és szénhidrátban gazdag táplálkozás, súlyzós edzésekkel kombinálva nálad is meghozza majd a vágyott eredményeket.

A fentiek alapján tehát az életmódváltás első lépéseként érdemes megfigyelni testünket, hogy melyik testalkat típus áll hozzánk a legközelebb. Ezáltal közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő étkezési szokásokat és edzésterveket. Ne felejtsük el azonban, hogy minden testalkat számára a legfontosabb az egészséges, mértékletes és kiegyensúlyozott táplálkozás, mely zöldségekben, gyümölcsökben és minőségi fehérjében gazdag.


MEGOSZTÁS