Az Erdélyi Gyülekezet a Selye János Egyetem Református Teológiai Karával közösen – Németh Géza, református lelkész születésének 90. évfordulója alkalmából – nagyszabású nemzetközi tudományos konferenciát szervezett, melynek megrendezésére a hétvégén került sor.

A konferencia szakmai elnöke Dr. Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, az ószövetségi tudományok professzora volt.

4

A kétnapos szimpózium szombat délelőtt áhítattal kezdődött, melyet Dr. Fazekas István, református lelkész tartott, majd Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket. A doktoranduszokon kívül előadást tartott még Dr. habil Lukács Olga, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának professzora és dékánja, Dr. Gonda László, a Debreceni Református Egyetem Hittudományi Karának docense, Dr. Petheő Attila, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának docense és Dr. Tömösközi Ferenc, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának adjunktusa.

3

Vasárnap délelőtt Dr. Nemes Csaba, református lelkész hirdette az igét, majd az ünnepi istentisztelet után a konferencia résztvevői megkoszorúzták a Németh Géza emlékére állított kopjafát és domborművet. Ezt követően Serfőző Simon, Kossuth-díjas költő nyitotta meg a „Himnusz haza” címet viselő tárlatot, melyen Nemes Wanda, színművésznő, Nagypásztor Andrea és Pósa Károly festőművészek képei kerültek kiállításra. A kiállításon Buda Ferenc címadó versét Kanda Pál, színművész mondta el. A tárlat július 1-ig tekinthető meg a Reménység Szigetén.

2

Dr. Fazekas István, vezető lelkész a zárszavában beszélt arról is, kiemelten fontosnak tartja azt, hogy az Erdélyi Gyülekezet a tudományos munka támogatásával is hozzájárulhasson az egyházban és az egyházért folytatott kutatások sikerességéhez valamint a magyar reformátusság egységességét erősítő kulturális programokhoz. Németh Géza munkásságát így összegezte: Németh Géza a legendás református lelkész, aki magát az egyik versében „Názáreti Rózsa Sándor”-nak nevezte, előbb Monoron, aztán Ócsán, majd Érden hirdette Isten igéjét. Az 1956-os forradalmi helytállásáért vette először üldözőbe a hatalom, 1957-ben letartóztatták, majd Tökölre internálták, ahonnan egy év múlva szabadult. 1963 és 1971 között Érden szolgált, ahol templom- és imaházépítésbe kezdett a gyülekezettel. Többször élesen kritizálta az egyházkormányzatot ebben az időszakban, elsődlegesen Bartha Tibor püspököt. Azt hangsúlyozta, hogy szükséges, az egyháznak a hatalommal szemben is belső tartása legyen. A pártvezetés és az Állami Egyházügyi Hivatal a személyét veszélyesnek minősítette, ezért 1971-ben egyházi pert indítottak ellene, s „palástvesztésre” ítélték.  Németh Géza a missziói munkát ezután is folytatta, az ifjúságot mentő misszió és a drogmisszió élére állva rengeteg kallódó fiatalt térített Jézus Krisztus útjára, akik szenvedélybetegségüktől megszabadulva új életet kezdhettek. 1988-ban a Zsinati Tanács korábbi büntetése alól mentesítette, ám a teljes rehabilitációja mind a mai napig nem történt meg.

MEGOSZTÁS