Egyre többen táplálkoznak tejmentesen. Ez a tejfehérje-allergiások és laktózérzékenyek egyre nagyobb száma mellett számos, a tehéntejet elhagyó divatos táplálkozási irányzatnak, mint például a paleo és a keto is köszönhető.

Azonban sokan egyszerűen csak nyitottak az új gasztronómiai élményekre, néha halmozva az újdonságokat, amelyet több különleges recept is bizonyít, mint amelyeknek a tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítők, a ToTu-termékcsalád és a strucchús is alapanyaga.

Fotó: Juhász Melinda
Fotó: Juhász Melinda

– A tejmentesen-táplálkozás, az egészséget szem előtt tartó táplálkozási irányzatok és a változatos étrend nem zárja ki egymást. Hihetetlen élmény, hogy egy vérbeli konyhamester mit ki tud hozni a strucchúsból vagy éppen a tojásfehérje-termékeinkből. Ezek kombinációját pedig végképp érdemes kipróbálni és a gasztro-bakancslistánk elejére felírni – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.

Itt található két strucchúst és ToTu-termékeket is felhasználó receptkülönlegesség:

Strucc steak júdásfülgomba salátával

strucc steak júdásfülgomba salátával5

Hozzávalók:

4 x 25 dkg Le GourMate strucc steak

1-2 evőkanál zsiradék

saláta

a salátához:

40 dkg friss júdásfülgomba

20 dkg a diétánkba illeszthető tészta

20 dkg ToTu extrán krémes

20 dkg paleolaj

4 dkg kókusz aminó szósz

2 evőkanál méz (ízlés szerint helyettesíthető más édesítővel is)

3-4 evőkanál szezámmag

A gombasalátához a tésztát a csomagolásán feltüntetett módon megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük. A gombát egyforma darabokra vágjuk. Sós, lobogó vízben 10 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük.

A ToTu extrán krémest habverővel összekeverjük az olajjal úgy, hogy az olajat apránként csorgatjuk a krémhez. Ízesítjük sóval, mézzel és kókusz aminó szósszal. Összekeverjük a kihűtött gombával és a tésztával. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Felforrósított zsiradékban a húsdarabok minden oldalát átsütjük 2-2 perc alatt. Kis időre félretesszük, mielőtt szeletelnénk. Tálaláskor salátaágyra fektetjük a hússzeleteket, a júdásfülgomba salátát pedig megszórjuk szárazon pirított szezámmaggal.

Tipp: friss gomba helyett használhatunk szárítottat is, ebben az esetben 4 dkg szárított fafület folyó vízben alaposan mossunk meg, majd bő vízben hagyjuk 1 órán át ázni. Miután visszanyerte eredeti méretét, egyforma darabokra vágjuk, majd a továbbiakban a receptben leírtak szerint járunk el vele. Ha csak a gluténmentesség a cél, a kókusz aminó szósz helyett használhatunk gluténmentes szójaszószt is.

Struccburger nyerstojás mentes ToTu-s majonézzel

struccburger nyerstojásmentes majonézzel5Hozzávalók:

4 db Le GourMate strucc húspogácsa, 1 evőkanál zsiradék, mentes ketchup, mentes mustár, saláta, uborka, lilahagyma

a hamburger zsemléhez: 2 tojás, 9 dkg víz, 1 evőkanál citromlé, 2,5 dkg eritrit, 5 gramm só, 15 dkg Keltes élmény univerzális szénhidrát csökkentett lisztkeverék

a zsemle tetejére: 1 evőkanál paradicsomlé, szezámmag,

a nyerstojásmentes majonézhez: 5 dkg ToTu extrán krémes, 7 dkg paleolaj, eritrit, citromlé, mentes mustár, törött bors, só

A zsemléhez a folyadékokat elegyítjük. Hozzákeverjük a száraz anyagokat. 30 percig pihentetjük. Vizes kézzel 4 hamburger zsemlét formázunk belőle, ügyelve, hogy a pogácsákkal nagyjából azonos méretűek legyenek. Lekenjük paradicsomlével, megszórjuk szezámmaggal, végül 180°C-os sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Ezek kicsit laposabbak lesznek a hagyományosnál, de a végeredménynél ez szinte nem is fog látszani. A majonézhez a ToTu extrán krémest összekeverjük a paleolajjal úgy, hogy az olajat apránként csorgatjuk a krémhez. Ízesítjük sóval, törött borssal, mustárral, eritrittel és citromlével. Félretesszük.A strucc húspogácsákat kevés zsiradékon mindkét oldalán átsütjük. A hamburger zsemlét kettévágjuk. Az alsó felét megpakoljuk salátával. Rátesszük a húst. Erre kerül a majonéz, a ketchup és a mustár. Uborkával és lilahagymával is bőven megpúpozzuk, mielőtt ráhelyeznénk a zsemle tetejét. Máris fogyaszthatjuk.

Tipp: természetesen bármilyen más, a diétánkba illeszthető hamburgerzsemlét használhatunk hozzá.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

MEGOSZTÁS