A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ érdekes programokkal várja a vendégeket, a helyszín sajátossága, hogy három helyszínen három eltérő arculattal rendelkezik.

A 16. kerületi helytörténeti kutatások eredményeit több mint két évtizede a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek sorozat adja közre. A sorozat legújabb, 57. számú kiadványa a kerület területének korai történetét mutatja be Múltbéli utazás a kertek alatt címen.

25

A kötet szerzői – Gálvölgyi Orsolya, Gyenes Gábor, Kovács Gizella, Mészáros Boglárka, Olgyay János, Sándor Ildikó, Szilas Gábor, Tóth Farkas Márton (Budapesti Történeti Múzeum) – közérthető, informatív módon foglalják össze a terület történetét az őskortól a középkorig.

45

A könyv célja – az ismeretterjesztésen túl – a régészet népszerűsítése a nagyközönség körében. Az örökségvédelmet érintő jogszabályváltozások eredményeképpen a kerületben történő építkezések során egyre többször találkoznak a lakosok régészekkel, régészeti ásatással. Az ilyenkor felmerülő együttműködés kedvezőbb fogadtatásához a könyv a feltárások során szerzett tapasztalatok, információk közkinccsé tételével járul hozzá.

35

A kötetben olvashatunk az emberi megtelepedés legkorábbi időszakától a középkorig bezárólag, a gazdagon illusztrált fejezetekben a szerzők térben is elhelyezik a tárgyalt korszakok lelőhelyeit, így hozva közelebb az érdeklődő olvasót lakóhelye megismeréséhez. A kiváló minőségű tárgyfotók, rekonstrukciós rajzok és térképek hozzájárulnak ahhoz, hogy az egykor itt élt emberek mindennapjai elevenedjenek meg az olvasó előtt.

A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ három helyszínen három különböző arculattal várja az érdeklődőket.

15A polgári világot a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény 1900 előtt épült villája idézi meg, mely a mátyásföldi történelmi villanegyedben található. A villába érkezve a jótékonysági bálok, műkedvelő egyletek világába kalauzolják a látogatókat, akik a kerület történetét bemutató kiállítást tekinthetik meg.

A Cinkotai Tájház több mint 100 éves parasztportája a népi életet mutatja be. A ház Cinkota már 1000 évvel ezelőtt is lakott ófalujában található.

Árpádföldi emlékhelyük, a Tóth Ilonka Emlékház az 1956-os forradalom és szabadságharc után mártírhalált halt, kivégzett fiatal orvostanhallgató szülőházában található. Az emlékház kertjében egy oktatóközpont létesült, amelyben látható egy tárgyalóterem, a Fővárosi Bíróság Esküdtszéki termének mása, ahol Tóth Ilonka és vádlott-társainak pere zajlott.

65

Aktuális programok

Az építő név, Paulheim. Villa- és családtörténet képekben – kihelyezett kiállítás

A történelmi Mátyásföld arculatának megálmodója, Paulheim József tiszteletére rendezett kiállítás az építész életéről, Ó-Mátyásföldön végzett munkájáról szól. Az építész a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesületének vezető személyisége, több épület mecénása volt. Az építész a Park Szálló, a későbbi Corvin Mátyás Gimnázium épületén több változtatást hajtott végre, így a kiállítás helyszínének az iskolaépületet választották, melynek gyönyörű könyvtárában tekinthető meg a kiállítás augusztus 31-ig, szerdánként, 9-11 óra között.

2555

Helytörténeti tervek idén

Lóvasút programsorozat

Kétszeres évfordulót ünnepelnek 2023-ban. Egyrészt 130 éve született a rákosszentmihályi lóvasút, és 110 éve szűnt meg a közkedvelt járat. A 130. évfordulónak a tiszteletére rendezett programsorozat 2 kiállításból áll:

  1. Kamarakiállítás – időszaki

A kiállítás tárgyi anyagát történelmi dokumentumok, fotók, képeslapok, relikviák, és a helyi művészek által, a kiállításra felajánlott Lóvasút-témájú művészeti alkotások (rézkarc, festmény, agyag, kisplasztika, akvarell, rajz, karikatúra) adják.

Helyszín: Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Írás-Kép galériája, melyet augusztus 9-én nyitottak meg.

  1. Kerítéskiállítás

A kültéri kiállításon a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény kerítésén kívülről elhelyezett molinókon a Rákosszentmihályi Lóvasutat mutatják be. A kiállítást a Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében nyitják meg, szeptember 16-án.

XVII. Ars Sacra Fesztivál alkalmából egyháztörténeti időszaki kiállítást rendeznek

A már évtizedes múltra visszatekintő Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény egyháztörténeti anyagából válogatva egy időszaki kamarakiállítás keretében mutatják be a történelmi egyházak történetét.

Sashalom 100 emlékév

Idén ünnepli kerületrészük, Sashalom, megalakulásának 100. évfordulóját. Erre az alkalomra egy kiállítással és egy ünnepi kiadvánnyal készülnek.

A könyv archív képek sorára felfűzött gondolatok, tömör leírások, korabeli szemelvények segítségével mutatja be a jubileumát ünneplő település számos feljegyzésre méltó történetét. Nem monográfia, nem szándékozik teljes képet adni a helyi történelem folyamatáról, inkább bepillantást ad a múlt hétköznapjaiba, segítséget, tájékoztatást nyújt az elődökről.

A kötet bemutatója november 6-án lesz.

Kihelyezett kiállítás: Nagyiccétől a 100 éves Sashalomig

2023-ban számos fontos évfordulót ünnepelhetünk.

Ehmann Viktor születésének 170. évfordulója lesz idén. A híres vendéglős hozta létre a sashalmi Ehmann-telepet, mely Sashalom területének fejlődését jelentősen elősegítette. A Nagyicce fogadót először bérelte, majd a terület földesurától, Beniczky Gábortól vette meg az 1880-as évek derekán, felismervén a Kerepes-Gödöllő-Hatvan felé tartó út jövőbeli forgalmát, melynek alakulását befolyásolta a főváros létrejötte, mely idén ünnepli 150. évfordulóját. A területen a fővároshoz való közelsége miatt érezni lehetett a 150 évvel ezelőtti döntés hatását, mely folyamat jól megmutatható Ehmann Viktor és a Nagyicce fogadó történetét körüljárva, egészen Sashalom település kialakulásáig. Ennek, és a település történetének bemutatására több helyszínes kültéri kiállítást terveznek Sashalom jelentős és történelmileg fontos helyszínein.

Batthyány Ilona, a különc grófnő – időszaki kiállítás

Batthyány Lajos, mártír miniszterelnök leánya, Batthyány Ilona  Cinkotával második házassága során kerül kapcsolatba, ekkor Beniczky Gábor cinkotai földesúrral köti össze életét. Ilona, férje halála után még több mint három évtizedig igazgatja öröklött és saját birtokait, támogatja, segíti Cinkotát, ahol férjétől örökölt kastélyában tölti magányos napjai egy részét.

Az egyszerű embereket szerető, Habsburg-gyűlölő, a főúri osztályt megvető különc grófnő, ki a magyar táncban talált némi örömet, közel 50 évet töltött el Cinkotán.

Halálakor kastélya (férje akarata szerint is) jótékony célra: a település tanítónőképzőjére marad. Kastélyát szó szerint széthordják. Többször módosított végrendelete következtében a pletyka és a szóbeszéd hamar elvégzi munkáját, s a grófnő jótéteményei a feledés homályába vesznek.

Az életét bemutató kiállítás alkalmával szeretnék megmutatni a közönségnek, milyen is volt Batthyány Ilona. Hiszen a helytörténet ápolása minden múlttal foglalkozót arra kötelez, tisztázza a grófnő nevét.

 

MEGOSZTÁS