Egyre inkább ismert az a tény, hogy hazánkban és a nagyvilágban is sokan élnek ételérzékenységgel, esetleg allergiával. Az ő életük még ma is rengeteg lemondással jár, de az újabb és újabb innovációknak köszönhetően az eredeti finomságokra mind íz, mind küllem, mind felhasználhatóság szempontjából szinte megszólalásig hasonlító alternatívák jelennek meg, legyen szó gluténmentes pékáruról, tejmentes „túróról”.

55

– Például a rögös tehéntúró egy hihetetlenül népszerű és egészséges élelmiszer, ami Magyarországon a mindennapjaink része. Ezt le kell szögezni. És pont a népszerűsége és gasztronómiai megkerülhetetlensége miatt van szükségük a tejmentes táplálkozásra kényszerülteknek egy jó minőségű, egészséges alternatívára. Mi ennek tudatában kezdtünk bele a tojásfehérje-alapú tejtermék-alternatívák fejlesztésébe – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.

Fotó: Juhász Melinda
Fotó: Juhász Melinda

Aki nem gluténérzékeny vagy tejfehérje allergiás, el sem tudja képzelni, számukra milyen lemondásokkal járt ez a közelmúltban, de még ma is mennyire körülményesebb a mindennapi étkezés megoldása. Azonban a folyamat látható, szerencsére egyre több pékségben megjelennek a gluténmentes zsömlék, éttermekben a gluténmentesen panírozott rántott húsok és cukrászdákban a glutén-, tej- és hozzáadott cukor-mentes sütemények, hogy minden betérőnek egy finom opció biztosított legyen.

– A tehéntej, a búzaliszt és a belőlük készült élelmiszerek mindig a fő tápanyag forrásaink maradnak. Azonban nagy előre lépés, hogy egyre kevésbé szorulhat ki bárki is a közös falatozás élményéből. Valljuk be, a tejfölös lángos éppen úgy hozzátartozik a Balaton-part hangulatához mint a tejeskávé egy szombat reggeli közös beszélgetéshez. Jó, hogy ma már egy tejfehérje-allergiával élőnek is van ezek megélésére lehetőség – folytatta Dr. Németh Csaba.

Ma már egy tejmentes, gluténmentes, proteindús, na és persze nagyon finom és guszta Rákóczi túrós lepény is elkészíthető. Íme egy recept:

5

Hozzávalók:

a tésztához: 6 tojássárgája, 20 dkg mandulaliszt, 2 evőkanál eritritol (xilit vagy méz), 1 teáskanál szódabikarbóna,

a ToTu réteghez: 60 dkg ToTu, 15 dkg eritritol (vagy xilit), 4 tojássárgája, 2 citrom héja és leve, 1 dl kókuszkrém, 5 dkg mazsola,

a habhoz: 2 tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, 8 dkg eritritol (vagy xilit), 1 teáskanál tápiókaliszt,

a tetejére: 2 evőkanál cukormentes sárgabarack lekvár

A tésztához a tojássárgát habosra keverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egynemű tésztává gyúrjuk. A masszát sütőpapírral bélelt 25×25 cm-es forma aljába nyomkodjuk. 150°C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a ToTu Rögösből készült krémet, amihez a mazsola kivételével valamennyi hozzávalóját turmixgépben vagy késes aprítóban összedolgozzuk (nem kell teljesen simára, a krém maradhat kissé darabos is). Hozzáforgatjuk a mazsolát. Rásimítjuk a tésztára (vigyázat, a forma forró!), és a hőfokot 130°C-ra mérsékelve visszatesszük a sütőbe. Annyi ideig sütjük, amíg elkészítjük a tojáshabot. Ehhez a fehérjét a citromlével addig verjük gőz fölött, amíg félkeménnyé nem válik. Ekkor evőkanalanként hozzáadagoljuk a “cukrot” is. Továbbra is gőz fölött fényes, kemény habbá verjük. Mielőtt befejeznénk a verést, hozzáadjuk a tápiókalisztet is. 10-es csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, és a ToTu réteg tetejére nyomjuk (például átlósan csíkozva, a közepén lévő leghosszabb csíkkal kezdve). 100°C-on további 50-60 percig sütjük. A sütőből kivéve kihűtjük. A baracklekvárt egy zacskó sarkába kanalazzuk. Kis rést vágunk rá, és a tojáshab csíkok közé nyomjuk.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

 

MEGOSZTÁS