Salalah az Arab-tenger egyik ékköve, Omán második legnagyobb városa, a nyugati országrész központja. Óvárosa és bazárja megőrizte középkori hangulatát, a környék pedig rengeteg természeti és történelmi kincset rejteget– íme öt izgalmas tény a térségről! 

Egyedülálló monszun éghajlat

Dhofar, melynek központja Salalah, a legnagyobb kormányzóság Ománban, s a szultánság többi részéhez képest egyedülálló mikroklímával büszkélkedhet: július elején beköszönt ugyanis a monszun időszak, ami egészen szeptember közepéig tart, és a heves esőzések buja, füves és zöldellő oázissá változtatják a város környékét. A hegyek fölött köd lebeg, ami misztikus szépséget kölcsönöz a tájnak – mivel ez a vidék még szinte érintetlen, valóban rendkívüli élményben lehet része az ide látogatóknak. A helyiek által khareefnek nevezett szezon alatt a hőmérséklet kellemes 30 Celsius-fok körül van, s a táj felfedezése mellett ilyenkor élvezhetjük a Khareef Fesztivált is, ami színes kulturális rendezvényeket kínál néhány héten át július és augusztus folyamán. Mivel télen is melengető 15-20 Celsius-fok a jellemző, így a télből nyárba utazni vágyók számára is ideális célpont a város. Plusz pont, hogy a magyar utasok is már közvetlen charterjárattal érhetik el az országot.

Tudtad, hogy Salalah a tömjén hazája?

Az ománi tömjén (helyi nevén luban) legendás, és sokan úgy tartják, hogy a világon a legjobb minőségű. Dhofar, és annak kereskedelmi központja, Salalah a történelmi forrása annak a tömjénnek, amely évszázadokkal ezelőtt a Selyemúton vándorolt, hogy olyan távoli piacokon kereskedjenek vele, mint Kína és a Földközi-tenger nyugati része.

A dhofari tömjén legfinomabb és legnépszerűbb fajtája a Hawjari, amely ezüstös színű és drágább, mint a többi fajta. Ha szeretnél a valóságban is tömjénfát látni, akkor érdemes ellátogatni a közeli Wadi Dawkah-ba: ez egy sivatagi völgy, azaz vádi, ahol tömjénfák termesztésével foglalkoznak, és amíg csak a szem ellát, tömjénfák sorakoznak. Itthon elég drága a tömjén, Ománban viszont lényegesen olcsóbb, úgyhogy érdemes bevásárolni belőle – Salalah-ban a legjobb hely az Al Husn Souq piac, ahol rengeteg kereskedő árulja más különlegességek mellett.

salalah-arabia-edenkertje-kulunlegesebb-mint-gondolnad-2Elzárt világ, sajátos kultúrával és történelemmel

A fővárostól, Maszkat-tól nagyjából 1000 kilométerre fekvő Salalah és a tágabb értelemben vett Dhofar kormányzóság kulturálisan némiképp elkülönült a szultánság többi részétől, s ezt az egyediségét ma is őrzi – nagyban különbözik a sűrűbben lakott, pezsgőbb északi területektől, s a két térség közötti nagy területek ma is lakatlanok. Ma Salalah környékén számtalan olyan látnivaló van, amit érdemes felkeresni: ilyen például az Al Baleed régészeti helyszín és múzeum, ami egy hatalmas kikötőváros romja a tengerparton, mely egykori virágzását a tömjénnek köszönhette. Ehhez hasonló, de valamivel kisebb a Khor Rori régészeti helyszín – mindkettő az UNESCO világörökség része, s utóbbiról úgy tartják, talán itt lehetett a legendás Sába királynőjének nyári palotája. A Salalah környéki kulturális látnivalók közül ne hagyd ki Taqah város kastélyát sem, ami egy kicsi, de annál szebb 19. századi arab kastély. Az ország egyik legszebb múzeumkastélyában néhány szobában a korhű berendezésen és a kiállított tárgyakon keresztül nyerhetünk bepillantást az arab történelembe.

Varázslatos hegyvidéktől a fehér homokos partig – minden van

Talán nem is gondolnád, hogy ebben a térségben megannyi természeti szépség vár, például a Dhofar régió megad mindent, amire turistaként vágyhatunk. Az elképesztően látványos hegyvidéki területen – néhol szemkápráztató, függőleges sziklafalakkal – általában kijelölt kilátópontok vannak, ahonnan gyönyörű látvány nyílik a partmenti területekre. Valódi különlegességet jelentenek a vádik (sivatagi völgyek), források és vízesések: az egyik legnagyobb és leghíresebb környékbeli vádi a Wadi Darbat, melynek partján kellemes sétákat tehetünk, és közben szabadon kószáló tevékkel, kecskékkel és más állatokkal is találkozhatunk. A vad szépségű vidékek mellett a környék nem nélkülözi a lenyűgöző, fehér homokos tengerpartokat sem – a leghíresebb a Mughsail Beach, amelyet Omán legszebb partjának tartanak.

Hegyi utak, ahol nem hat a gravitáció!

Nem kell túlságosan messze menni Salalah városától ahhoz, hogy igazán meglepő élményben legyen részünk. A Mirbat városa melletti kanyargós hegyi út nemcsak azért különleges, mert gyönyörű innen a kilátás, hanem azért is, mert a sebességből kivett autók képesek mindenféle rásegítés nélkül felfelé haladni az emelkedőn – akár 40-60 km/órás sebességgel! A jelenség valóban elképesztően látványos: azt gondolhatnánk, hogy itt nem hat a gravitáció, vagy a járműveket egy óriási mágnes húzza felfelé a hegyre (innen is ered a Gravity Hill és a Magnetic Hill elnevezés). Vajon mi a titok? Nos, a megfejtést nem áruljuk el, de azt biztos, hogy teljesen egyedülálló Ománban, és a világon sem sok más helyen tapasztalhatunk ilyesmit – érdemes hát megnézni a saját szemünkkel!

A magyar utasok számára az IBUSZ Magyarországról elsőként indít közvetlen charter járatokat a varázslatos Salalah városába minden pénteken, november 24-től április 6-ig. Az iroda szálloda kínálata szultáni kényelmet és igen magas minőséget biztosít utasainak, a legtöbb esetben all inclusive ellátással, valamint jelentős gyermekkedvezménnyel. Az ománi emberek vendégszeretetét, az ország varázslatos kultúráját, szervezett utazás keretében élvezhetjük, számos fakultatív programot is kihasználva. Érdemes tehát felfedezni a lélegzetelállító Salalah városát, az Arab-tenger egyik ékkövét.

MEGOSZTÁS