Magyar egyetemi oktatókból, hallgatókból és ipari partnerekből álló csoport utazott Franciaországba, Rennes városába, ahol egy Erasmus BIP (Blended Intensive Programme) nemzetközi együttműködésben tudhattak meg mindent a francia tojástitkokról.

Szó volt a tojóhibridek genetikai nemesítéséről, a takarmányozáson és tartásmódon keresztül a tojásfeldolgozás és táplálkozástudományon át sok-sok érdekességről, ami a tojást illeti. A házigazda a L’Institut Agro, Animal Science, Food Science and Nutrition (Francia Agrárkutatóintézet, Állattenyésztési és Élelmiszertudományi Osztálya) volt. Sőt, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem csapata román, horvát és litván oktatókkal és kutatókkal kiegészülve együtt kereste a megoldást a tojástudomány jelenlegi kérdéseire.

6

– Hatalmas élmény és innovációs frissítő is volt a MATE csapatával, vagy inkább csapatában részt venni ezen a rendezvényen. Sok érdekességet láttunk, és közben persze jóízű falatozások közepette mindenki bemutatta a saját tojástermék innovációit is. A nemzetközi, számos helyről érkezett csapat megismerte a magyar tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítőket, azaz a ToTu-családot, amit pozitívan és érdeklődéssel fogadtak. Jó volt egy olyan fejlesztéseket bemutatni, mint amilyen a tojásfehérjéből készült túró, ami világviszonylatban is teljesen egyedülálló – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.

7

A Rennesben kibontakozó együttműködések természetesen a jövőben folytatódnak, akár közös nemzetközi fejlesztések, kutatási pályázatok alapjai is lehetne.

Azok, akik pedig meg szeretnék kóstolni a hazai fejlesztésű tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítőket, azt idehaza is több helyen megtehetik:

8

Február 13. Húsipari Szakmai Nap (MATE, Budai Campus)

Február 17. MentesFeszt (ELTE, Gömb Aula)

Sőt, ezt több nemzetközi vásáron is megtehetik az oda látogatók, mint amilyen a február közepi dubai Gulfood élelmiszeripari kiállítás.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

MEGOSZTÁS