Nyár végén, s még szeptemberben is  úton-útfélen látni, hallani: dinnye eladó! Bizony, ez a nyári gyümölcs hamar túlérik, ezért gyorsan el kell adni, hogy mielőbb az asztalra kerüljön, a fogyasztó örömére, a termelő hasznára válva.

A görögdinnye (Citrullus lanatus) a kobakosok nemzetégéből származik, és hosszú nemesítés során érte el mai formáját. Jó 5000 évvel ezelőtti egyiptomi leírásból már ismerik, s a piramisok sírfestményein gyakorta megjelenik, mint közkeletű gyümölcs. Más növények képét is felfestették, amit fogyasztottak, mai szemünknek, látásmódunknak furcsán, mert nem perspektivikusan ábrázoltak, hanem amit láttak, egymás fölé festették, mintha lebegne. Dogmatikusan azt állították, hogy mivel mindegyik gyümölcs ott van az asztalon, azt látni kell, s csak így lehet teljességében ábrázolni.

 A kínaiak és a távol keletiek is termesztik régi idők óta. Legújabb ismérvek szerint Afrika egyenlítői vidékeiről ered. Földrészünkre a mórokkal terjedt, a napsütötte Ibériában gond nélkül megnőtt, ízesedett. Ezért azután úgy nyugat felől, mint a törökkel kelet felől érkezett hozzánk a dinnyemag, s igényes gazdálkodóink hamar művelésbe vették. A jó adottságú földeken hoz érdemes termést, emiatt a fekete humuszban gazdag heves megyei részeken helyenként monokultúrássá vált.

Hőigényes növény, de olyannyira, hogy jól csírázó, jól hasznosuló mag is csak a kellően tartott szaporító anyagból lehetséges. A csányi dinnye termesztői titokként adták apáról fiúra azt az ismérvet, hogy a magot a szalmazsákban tartották, azon háltak, az a nyugalom idején is kellőképp hőntartott volt, jobban és hamarabb hozott termést, mint a nem hőkezelt dinnyemag. A manapság használatos fajták, a csíkos héjú Crimson, a turkesztáni félék, vagy a hibridek jobban teremnek, mézesebb, ízesebb gyümölcsöt adnak, nagyobb biztonsággal jobb dinnyét vesz, aki ilyet választ.

A dinnye tápanyagigényes is, legalább fejtrágyázást igényel, s csak kellő vízgazdálkodású termőhelyen képes nagyra fejlődni. Nem mindegyik termelő választ nagy terjedelemre növő dinnyét, kedveltek a közepes nagyságúak is, ízértékük azoknak is remek.

Tápanyag tartalma cukrossága mellett nem túl magas, az a gyümölcscukor mennyiség, amennyit a dinnyéből elfogyasztunk jót tesz a szívizomnak, mégis inkább a fogyókúrázók étke. Bővelkedik lében, ami eltömi az éhes embert, kevés kalóriával a jóllakottság érzetét kelti, a vízháztartásra kedvező, rostanyagai segítik a gyomor működését. Tisztítókúrára a szőlő mellett rendkívül jó, a sok lé átmossa a sejteket. A növény enzimjei összetételüknél, bizonyos anyagaiknál fogva nyugtató hatásúak, legyőzik a stresszes állapotot. A-, C-vitamin és, vastartalma, valamint niazin, folsav tartalma minden életkorú ember számára kedvező.

A sárgadinnye (Cucumis melo) eredete is bizonytalan, úgy Ázsiában, Perzsiában, mint Indiában, de Észak-Afrikában is meglelték korai nyomait, majd’ 4000 éve termesztik. Rokona a tökféléknek, de íze és illata utolérhetetlenül másabb, jobb azokénál. Ezt is ábrázolták az Egyiptomiak a királysírokban, mint elterjedt növényt, termesztették a Nílus termékeny vidékén.

Európában előbb zöldségszerűen fogyasztották, kevésbé volt édes. Hazánkba az ősmagyarok hozták be, azóta termesztik, úgy a főpapi, úri kertekben, mint a földművelők telkein. Magyar nemesítésű, sikeres fajtái is vannak, őszi érésű klónját is művelik, ami szalma között télig eláll. Vöröshúsú, ananászízű, muskotályos és még megannyiféle sárgadinnye teszi kellemesebbé életünket. A változatos igényes konyha nem nélkülözi, sonkával előételnek, húsok mellé köretnek, desszertnek jegelve, és még megannyi módon tálalják. Nem túl drága, és változatossá teszi az étrendet. Jól aszalható, igen ízes e formában.

Meleg nyarakat igényel, s mindazt megköveteli, amit a görögdinnye is. Kiskertekben viszont ez utóbbinál jobban termeszthető úgy a helyigénye, mint a gondoskodás egyszerűsége miatt. A- és C vitamint, sokféle nyomelemet, fémeket, csontképző anyagokat tartalmaz. Béta karotin tartalma bélbetegségekre gyógyhatású.

A sárgadinnye pakolás a szépségipar fontos kelléke, vízzel, vitaminnal és nyomelemekkel látja el a szép női bőrt, házilag is lehet élni vele, ha van a hölgynek egy nyugodt órájuk önmagukra. Ekkor nem célszerű más – karotta, uborka, stb. – pakolást használni, hogy magas víztartalma miatt ne áztassa azokat. Ivóléként ízes, üdítő hatású, de ha répacukrot is tartalmaz, gondolni kell vele. Lekvárnak, vagy lekvár adalékának csodás ízű, gyermekeknek tápláló. A citromos mézes sárgadinnye lekvár egyes ezoterikus tudományos emberek szerint képes az életet meghosszabbítani. Higgyünk nekik!

Receptek dinnyére

Gyümölcssaláta

Tisztított, kockázott görög és sárgadinnyét, magozott szilvát, keményebb őszibarackot tálba rakva, mentával és gyömbér reszelékkel megszórunk, porcukrozzuk, ha van már érett füge, csipkedünk bele, s citromkarikával ellátva egy órára a hűtőbe tesszük. Ha mindez névnapi partin történik, a  kevés pezsgőt lehet önteni rá. Tál helyett egy fél, kivájt görögdinnye héjat is használhatunk, s hogy még különlegesebb legyen, a szélét cikk-cakkos mintával díszíthetjük.

 

 

Sonkás sárgadinnye előétel

Akkor is célszerű feltálalni, ha a sárgadinnyéről a vendégváró asztalnál derül ki, hogy nem elég érett. Kimagozott, megmosott héjú sárgadinnyét felszeletelve tányérra körítünk, közepébe gépsonka szeleteket teszünk, s zsúrkenyérrel tálaljuk. A sonka a kevésbé édes dinnyét fogyasztásra alkalmassá teszi.

 

Kapcsolódó cikkek:

Mitől tengeri a sárgabarack?

Málna – a gyümölcsöskert rózsája

A tavasz édes gyümölcse – földieper avagy szamóca

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ