A magyar munkavállalók többsége elítéli a munkahelyi légyottokat, ugyanakkor minden 10. magyarnak van ilyen jellegű személyes tapasztalata. A Jobinfo.hu kutatásából az is kiderült, hogy sokszor az ipari kamera buktatja le a romantikázókat, a leginkább „veszélyeztetettek” egyébként a 36-40 évesek, a diplomások, illetve a vezető beosztásban dolgozók.

A Jobinfo.hu kutatásában részt vevő munkavállalók 14 százalékával fordult már elő, hogy munkatársával szexuális kapcsolatba került. Az efféle nyitottság egyébként leginkább a 36-40 éves korosztályra, a vezető beosztásban lévőkre, illetve a diplomásokra jellemző. Az elmondások alapján a munkahelyi pásztorórák sokszor nem maradnak titokban, az érintetteket legtöbbször a modern technika buktatja le, jellemzően ipari kamera veszi fel a légyottokat. Egy személyes beszámoló szerint valaki a belső kamerán vette észre a romantikázókat, s az élőképet a céges kommunikációs rendszeren küldte tovább a még bent tartózkodó kollégáknak. Előfordult olyan is, hogy a menedzser külföldi útról hazatérve nem tudta, hogy időközben beszerelték a kamerákat, mely folyamatosan vette a kolléganővel folytatott esti „lazulást”.

A feljebb jutás eszköze is lehet

A motivációkat elemezve a munkavállalók fele számolt be olyan esetről, amikor a munkahelyen elfogadottnál jóval többet fedő, „bensőséges” főnök-beosztott viszony eredményeként valakit előléptettek, vagy egyszerűen csak jóval magasabb fizetési besorolásba került hasonló feladatkört ellátó munkatársaihoz képest. Persze a munkahelyen szorosabbra szövődő szálak sokszor nem pusztán egy aktusra terjednek ki. A Jobinfo.hu kutatásában megkérdezettek majd háromnegyede ismer olyan embert, aki a munkahelyen került kapcsolatba jövőbeni párjával, ráadásul a felmérésben megosztott személyes történetek legnagyobb hányada is boldog házassággal végződött.

A munkahelyi szex megítélése egyébként nagyon megosztja a magyarokat. A válaszadók közel negyede minden formában elítéli, 40 százalékuk csak akkor, ha bármely fél párkapcsolatban él, míg 36 százalék szerint semmilyen formában nem szabad összekeverni a munkát és a magánéletet. A munkahelyi összebújással kapcsolatban egyébként elfogadóbbak a középkorúak, illetve idősek, a férfiak, valamint az egyetemi végzettséggel rendelkezők.

Íróasztalon és raktárban

A helyszínt tekintve nagyon változatos esetek fordulnak elő, de a beszámolók többsége valamilyen raktárhelyiséget vagy egy íróasztalt jelölt meg a munkahelyi pásztorórák helyszíneként. Ez utóbbi kapcsán nem ritka, hogy egy nem kedvelt munkatárs vagy éppen a főnök dolgozóasztala a célpont, de az is gyakori a történetekben, hogy egy új bútordarabot avattak fel a munkatársak. A raktárak esetében többen felhívták a figyelmet arra, hogy kameramentes övezetben célszerű összebújni, de volt, aki eközben pórul járt: egy pár férfitagja tűzőgépkapoccsal a homlokában végezte.

Kapcsolódó cikkek:

Csúcsra juttathat az okostelefon?

Génjeinkben a hiba? – A szingliség a vérünkben van

Durva történetek az internetes társkeresőkről

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ